Megviselték a magyar mentőcsapatot a Törökországban látottak

„Amikor eljutottunk Alihoz, akkor szörnyű látvány fogadott minket” – emlékezett vissza a 15 éves Ali életéért küzdő magyar mentőcsapat tagja.

2023. február 11., 21:07

Szerző:

Már a repülőtéren van és várhatóan szombat este érkezik Budapestre a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata Törökországból. Balázs László szolgálatvezető interjút adott az RTL-nek, azt mondta, pénteken a csapat már nem talált újabb túlélőt.

Mesélt arról az esetről is, amikor hosszas küzdelmek árán sem tudták megmenteni a törmelékek alatt rekedt család életét. Három irányból is próbálták eljutni hozzájuk, időközben a 15 éves Ali lénytestvére és édesapja is életüket vesztették. A fiú menését tovább nehezítette, hogy az egyik rokonának a teste úgy feküdt rajta, hogy a mentésben részt vevők nem tudták kiszabadítani. Végül Ali lábainak amputációja is szóba kerül, de 36 óra után a fiú is feladta a küzdelmet.

Az öttagú családból négyen még éltek, amikor a magyar mentők megérkeztek, ráadásul majdnem ki is jutottak az épületből, a lépcsőházban omlott rájuk az ötemeletes ház. Balázs László az RTL-nek azt mondta, természetesen nagyon megviselik őket a történtek, de úgy gondolja elég erősek ahhoz, hogy elfogják a tényeket, amiken már nem tudnak változtatni.

(Kiemelt képünk: Egy férfi viszi egy csecsemő holttestét, aki a romok alatt halt meg a földrengésben a szíriai Idlíbben, miután 7,7 és 7,6-es erősségű földrengés rázta meg a törökországi Kahramanmarast 2023. február 06-án. Fotó: Izzeddin Kasim/Anadolu Agency/AFP.)