Megváltozhat a háború menete, ha Ukrajna megkapja ezeket a fegyvereket

Republikánus szenátorok levélben szólították fel Joe Biden elnököt, hogy lássa el Ukrajnát ATACMS (Army Tactical Missile System) rakétarendszerrel.

2023. szeptember 17., 13:45

Szerző:

Négy prominens republikánus szenátor szombaton levélben szólította fel Joe Biden elnököt, hogy lássa el Ukrajnát nagy hatótávolságú rakétákkal, hogy támogassa az Oroszországgal szembeni ellentámadást. Az ATACMS akár teljesen megváltoztathatja az ukrán hadsereg támadóképességeit – számol be róla a portfolio.hu.

Tom Cotton, Roger Wicker, Susan Collins és Lindsey Graham szenátorok szerint Ukrajna már jelentős előrelépéseket tett az orosz harci képességek csökkentése terén, és az Egyesült Államok által felhalmozott ATACMS-ek csak töredékére lennének szükségesek az ukrán ellenoffenzíva támogatásához. A politikusok ezért sürgetik Joe Biden elnököt, hogy a Kijev által régen kért eszközökkel lássa el a hadsereget – írja a Bloomberg.

Az ATACMS azonban még nem szerepel a további fegyverszállítások listáján, amelyeket várhatóan Volodimir Zelenszkij elnök washingtoni látogatása során jelentenek be. Az amerikai kormányzat szerint az ATACMS biztosítása növelné a siker valószínűségét Ukrajna ellentámadásában.

A Lockheed Martin által kifejlesztett ATACMS-t úgy tervezték, hogy precíziós csapásmérési képességet biztosítson különböző célpontok, köztük ellenséges erők, köztük harceszközök és az épített infrastruktúra ellen. Nagy hatótávolságú képességeiről, pontosságáról és sokoldalúságáról ismert.

A rakétarendszer irányított robbanófejjel van felszerelve, amely lehetővé teszi a precíziós támadásokat, csökkentve a járulékos károk kockázatát. A küldetés követelményeitől függően különböző típusú robbanófejeket hordozhat, beleértve a kazettás lőszereket is.

Az ATACMS-t számos katonai műveletben és konfliktusban alkalmazták, többek között az Öbölháborúban, Afganisztánban és Irakban. A hadsereg számára biztosítja a képességet, hogy a célpontokat nagyobb távolságból is támadhassa, ami értékes eszközzé teszi mind a hagyományos, mind az aszimmetrikus hadviselés különböző helyzeteiben.

(Kiemelt képünk illusztráció.  Kiemelt képünk: Ezen a 2022. március 24-én készült, a dél-koreai védelmi minisztérium által Szöulban rendelkezésre bocsátott kézi fotón egy ATACMS (Army Tactical Missile System) lövedék kilövése látható egy meg nem nevezett helyről a Keleti-tenger (Japán-tenger) környékén, egy éleslövészeti gyakorlat során, miután Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki. Fotó: JO YONG HAK / Dél-koreai Védelmi Minisztérium / AFP)