Megtartják a csíksomlyói búcsút

A román kormány jóváhagyta, hogy maszk viselésével és távolságtartással lehessen egyházi zarándoklatokat tartani.

2021. május 10., 22:01

Szerző:

Lehetővé tette a csíksomlyói pünkösdi búcsú megtartását a román kormány. A kabinet határozott a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbításáról, de enyhített a korlátozásokon, így maszk viselésével és távolságtartással lehet egyházi zarándoklatokat tartani. 

„A csíkszeredai közösség húsvétkor példásan bizonyította, hogy a szabályok betartásával, fegyelmezetten tud részt venni az ételszentelésen. Ugyanez a fegyelmezettség fogja jellemezni a zarándokokat, akik ellátogatnak a búcsúba” – közölte Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

A politikus a csíksomlyói búcsút a Kárpát-medencei magyarság egyik legjelentősebb keresztény eseményének nevezte, melyre felekezeti hovatartozástól függetlenül érkeznek zarándokok.

Könnyítéseket fogadott el a kormány a sportrendezvényekre vonatkozóan is, és a kormány olyan kulturális események kísérleti jellegű megrendezését is lehetővé tette, amelyeken a férőhelyek ötven százalékát meghaladó számban vesz részt a közönség.

Romániában április elejétől kezdett csökkenni a napi fertőzések kéthetes átlaga, és a kórházakra nehezedő nyomás. Hétfőig a felnőtt lakosság 21 százaléka kapta meg a koronavírus elleni védőoltás első adagját. Az oltási kampány azonban a kifulladás jeleit mutatja.

(Kiemelt kép: Zarándokok a csíksomlyói búcsún 2018. május 19-én. Fotó: MTI | Mohai Balázs)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.