Megszaporodtak a késes támadások a német vasúton

Kétszer annyi késes támadás történt vonatokon és vasútállomásokon Németországban 2022-ben, mint egy évvel korábban – írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.

2023. január 29., 17:33

Szerző:

A Schleswig-Holstein tartománybeli Brokstedtnél egy regionális vonaton elkövetett szerdai halálos késeléssel kapcsolatban közölt összeállítás szerint a vasúti közlekedés biztonságát felügyelő szövetségi rendőrség kimutatása alapján tavaly 82 késes támadás történt vonatszerelvényeken, további 254 pedig vasútállomásokon. Egy évvel korábban vonatokon 44, állomásokon 122 késelés történt. 

A vonatokon elkövetett késelések ügyében 71 gyanúsított ellen indult nyomozás, közülük 36-an nem német állampolgárok voltak. A vasúti közlekedésben történt bűncselekmények szélesebb körét tekintve, a súlyos testi sértések, rablások, gyilkosságok és emberölések gyanúsítottjait tekintve hasonló, 55,5 százalékos volt a külföldiek aránya. 

A rendőrségi statisztika szerint tavaly 398 848 regisztrált bűncselekmény történt vonatokon és vasútállomásokon Németországban, ami 12 százalékos növekedés 2021-hez képest. A mintegy 400 ezer eset közül 14 155 volt testi erőszakkal járó bűncselekmény. A késes támadások mellett jelentősen – a 2021-ben regisztrált 697-ről 857-re – emelkedett a szexuális bűncselekmények száma is. 

Azonban az adatok értelmezéséhez azt is figyelembe kell venni, hogy a vasúti személyforgalom 2021-ben a koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozások miatt a szokásosnál jóval alacsonyabb, 2022-ben pedig a nyári hónapokra bevezetett 9 eurós havi bérlet hatására jóval magasabb volt – mutattak rá az összeállításban, hozzátéve, hogy a távolsági járatok utasainak száma éves szinten 20 százalékkal, a helyi és helyközi járatok utasainak száma 53 százalékkal nőtt 2022-ben. 

A brokstedti vasútállomásnál elkövetett támadásban ketten meghaltak, heten megsebesültek. A feltételezett elkövető egy büntetett előéletű hontalan palesztin. Az eset új lendületet adott a közbiztonság erősítéséről és a bűnözővé váló külföldiek kitoloncolásáról évek óta folytatott vitának.

(Kiemelt képünk: A rendőrségi törvényszéki szakértők dolgoznak az észak-németországi Brokstedt vasútállomáson, 2023. január 25-én, miután két ember meghalt, többen pedig megsebesültek egy késes támadásban. Fotó: Gregor Fischer / AFP)

2023. március 23., 09:59

Letartóztattak egy nőt az egyesült államokbeli Wyomingban, mert azzal vádolják, hogy felgyújtott egy épületet, amelyben azzal a céllal folyt felújítás, hogy az állam egyetlen abortuszklinikáját működtessék benne – közölték helyi idő szerint szerdán a hatóságok.