Meglepő, de jó: letöltés helyett ingyenjegy jár

Annak apropójából, hogy ilyen vagy olyan eredménnyel, de nemsokára lezárul a legnagyobb megosztóoldal, a The Pirate Bay ellen indított per, a torrentfreak.com internetes szavazást indított arról, hogyan is végződhet az eljárás. Az egyik legnagyobb filmforgalmazó cég közben ingyenjegyet kínált egy netezőnek, ha az nem tölti le illegálisan a stúdió legújabb filmjét.

2009. április 13., 21:09

Szerző:

Annak apropójából, hogy ilyen vagy olyan eredménnyel, de nemsokára lezárul a legnagyobb megosztóoldal, a The Pirate Bay ellen indított per, a torrentfreak.com internetes szavazást indított arról, hogyan is végződhet az eljárás. A torrentezők többsége derűsen optimista kedvenc szájtjának jövőjét illetően.

Habár a felmérést természetesen nem lehet mérvadónak és reprezentatívnak venni, a közvélekedés mindenesetre bizakodó a Pirate Bay négyfős legénységének sorsát illetően. A szavazás jelenlegi állása szerint a 9500-nál is több válaszadó nagy többsége, mintegy háromnegyede úgy vélekedik, hogy a per kimenetele kedvező lesz az alperes megosztóoldal szempontjából. Csupán negyedük látja úgy: a bíró elmarasztaló ítéletet hoz majd.

A tracker oldal elleni vád hivatalosan szerzői jog megsértése, illetve a szerzői jog oltalma alá eső tartalmak illegális terjesztésében való közreműködés. Nyilván sok múlik majd azon, hogy az ügyben eljáró bíró miként értelmezi a "közreműködés" szó jelentését. A Pirate Bay jogi képviselője természetesen lehengerlő győzelmet vár - hogy ez részéről több volna, mint kincstári optimizmus, azt legfeljebb a korszellem támaszthatja alá. A per kimenetele mindenesetre kétséges. Ahhoz viszont nem fér kétség, hogy az ítélet precedensértékű lesz.

Meglepő ötlet egy filmforgalmazótól

Nem minden jogtulajdonos vív ádáz keresztesháborút a letöltés ellen. Március végén volt hír, hogy egy független (értsd: kispénzű) filmgyártó cég önként és dalolva töltötte fel frissen elkészült produkcióját a megosztóoldalakra. Most egy igazi "nagy hal" szánta el magát lényegében hasonló lépésre.

A Miramax Films nevű forgalmazó cég ugyanis nemrégiben kapcsolatba lépett egy netes közösségi oldal felhasználójával, aki hozzászólásában arról panaszkodott, hogy még nem lehet letölteni egy most piacra kerülő mozifilmet. A Miramax online lépett kapcsolatba a szóba forgó hölggyel és két ingyen mozijegyet kínáltak neki, ha nem is tölti le az Adventureland című alkotást.

Az teljesen normális jelenség, hogy a BitTorrent felhasználók egy csöppet paranoiásak, hiszen tevékenységük finoman szólva megosztja a közvéleményt. Legtöbbjük azzal is tisztában van, hogy online tevékenysége szinte bármilyen szervezet által nyomon követhető. Az viszont, hogy egy ilyen kaliberű cég egyszer csak kapcsolatba lép az egyszeri netezővel, nem mindennapi jelenség.

A TorrentFreak blog által Amandaként bemutatott hölgy először csupán egy figyelmeztetést kapott a stúdiótól. Ekkor még azt hitte, hogy egy kulcsszavakkal dolgozó keresőprogram küldte neki a figyelmeztető üzenetet. Amanda kíváncsiságból visszaírt, és megígérte, hogy nem fogja letölteni a filmet -- a meglepetés ezután következett. A Miramax ugyanis válaszolt, amelyben megköszönte a hölgy magatartását és felajánlotta a két mozijegyet.

Az eset érthetően izgalmakat okozott a torrentezők között, azonnal megindult a találgatás a hogyanról és a miértről. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy ezzel az egyszeri akcióval a Miramax pusztán azt akarta: jó hírét keltsék, viszont nem fogja bevezetni az ingyenjegy-osztogatást.