Megkezdődött a kormányalakítás Szerbiában

A parlament keddi ülésével megkezdődött a kormányalakítási folyamat Szerbiában, és várhatóan már a jövő héten új kormánya lesz az országnak.

2022. október 18., 14:07

Szerző:

A szerbiai képviselőházban kedden a minisztériumi törvény módosításáról vitáznak. Az eddigi 21 helyett az új kormánynak 25 minisztériuma lesz. A tárcák a korábbi minisztériumok hatásköreinek szétválasztásával jönnek létre. Így új tárcaként jön létre a bel- és külgazdasági minisztérium, a tájékoztatási és távközlési minisztérium, a kulturális minisztérium, az idegenforgalmi és ifjúsági minisztérium, valamint az állami beruházások minisztériuma.


Ivica Dacic, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke a múlt hét végén a Pink Televízióban arról beszélt, hogy pártja – ahogy az utóbbi tíz évben – most is tagja lesz a kormánykoalíciónak az Aleksandar Vucic államfő vezette Szerb Haladó Párttal (SNS) együtt. Egyelőre nem lehet tudni, mely pártok lépnek még koalícióra a Szerb Haladó Párttal, a korábbi bejelentések szerint viszont az SNS és az SPS mellett a Vajdasági Magyar Szövetség is a kormánykoalíció része lesz, és ismét államtitkári szinten vesz részt a kabinet munkájában.

A miniszterek kilétére még nem derült fény, a személyi döntésekről a Szerb Haladó Párt vasárnapi elnökségi ülését követően adnak ki információkat. Az ország miniszterelnöke várhatóan Ana Brnabic marad, akit augusztus végén kért fel kormányalakításra a köztársasági elnök.

(Kiemelt fotónk: Alakuló ülését tartja a szerb parlament Belgrádban 2022. augusztus 1-jén, szűk négy hónappal az előrehozott parlamenti választások után. MTI/EPA/Andrej Cukic)

Az Európai Uniónak (EU) védenie kell külső határait, csak a valódi menekülteket kell befogadnia – hangsúlyozta Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakció Varsói Csúcs (Warsaw Summit) című konferenciáján szombaton lejátszott videóüzenetében.

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70-300 kilométeres hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – közölte az észt védelmi minisztérium szombaton.