Megint kérdésekkel provokálta az Orbán-kormányt Franziska Tschinderle

Az osztrák újságíró most a Pegasus-botrányról kérdezett. 

2021. július 20., 13:25

Szerző:

A Pegasus-botrányról kérdezte Franziska Tschinderle, de ugyanazt a bemásolt szöveget kapta, amit már korábban más lapoknak is megküldött a magyar kormány. Az osztrák újságírónak azt írták, Magyarországon minden rendben van, mert az egy demokratikus jogállam, és mindig a törvényeknek megfelelően járnak el, bármiről is legyen szó. 

Franziska Tschinderle a Profil nevű osztrák lapnál dolgozik. Ő az az újságíró, aki áprilisban kérdéseket tett fel a Fidesz EP-delegációjának egy héttel az után, hogy Orbán Viktor április 1-jén Budapesten találkozott Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és Matteo Salvini volt olasz belügyminiszterrel. A magyar közmédia hírcsatornája akkor beleállt az újságíróba, és azzal vádolta meg, hogy a kérdéseivel „provokálni” akart.

Az újságíró most a Pegasus-botrányról ír cikket, emiatt kérdéseket intézett a magyar kormányhoz. Franziska Tschinderle a Twitteren is közzétette, milyen választ kapott. A 168-nak azt mondta, ez ugyanaz a bemásolt szöveg, mint amit minden sajtóorgánumnak megküldött a magyar kormány. Ezt a közleményt küldték például a Washington Postnak is vasárnap este, amikor kirobbant a Pegasus-ügy. 

A magyar kormány ezt írta válaszul Franziska Tschinderle kérdésére: „Magyarország demokratikus jogállam, és mint ilyen, ha valakiről szó van, mindig a hatályos törvények szerint járunk el. Magyarországon a titkos eszközök használatára csak az arra jogosult kormányzati szerveknek van engedélye, és azt ellenőrzik kormányzati és nem kormányzati szervek egyaránt. 2010. május 19. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok nem végeztek illegális megfigyelést. Mi lenne, ha az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország vagy Franciaország kormányának tennék fel ugyanazokat a kérdésekre? Megtudjuk-e valaha, hogy kinek – melyik titkosszolgálatnak – érdeke Magyarország kizsákmányolása?”

A Pegasus-botrányt a Direkt36 oknyomozó újságíró csoport más külföldi lapokkal közösen hozta nyilvánosságra. Az oknyomozó riport szerint az Orbán-kormány több magyar újságírót és üzletembert hallgatott le az izraeli szupertitkos Pegasus nevű kémszoftverrel. Pintér Sándor belügyminiszter cáfolta a hírt, azt mondta, 2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak.

Az ügyben megszólalt már: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, Halász János, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes alelnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és Varga Judit igazságügyi miniszter is. A politikusi nyilatkozatok többségében vagy azt állítják, nem tudnak semmiről, vagy cáfolják a megjelent hírt. A jobbikos Stummer János a magyar Watergate-botrányt látja dagadni.

(Kiemelt kép: Franziska Tschinderle. Fotó: Karl-Renner-Institut / YouTube)