Meghosszabbították a parlament és a képviselők mentelmi jogának felfüggesztését Tunéziában

Szaíd Kaisz július végén függesztette fel a parlament működését és leváltotta a miniszterelnököt.

2021. augusztus 24., 06:39

Szerző:

Tunézia elnöke hétfőn meghosszabbította a parlament és a képviselők mentelmi jogának felfüggesztését további intézkedésig – jelentette be az elnöki hivatal, írja az MTI. Szaíd Kaisz július végén függesztette fel a parlament működését és leváltotta a miniszterelnököt. Akkori közlése szerint lépésére az ország széthullásának megakadályozása végett volt szükség.

Az elnök széleskörű támogatottságot élvez. 2019-ban elsöprő többséggel nyert a választáson, harcot hirdetve a korrupció ellen. Július vége óta több volt miniszter házi őrizetbe került, és a hatóságok nem engednek külföldre utazni politikusokat és üzletembereket. 2011-ben Tunéziában kezdődött az arab világon végigsöprő, arab tavasznak nevezett tüntetéshullám, amelynek során több országban felkelések kezdődtek a hatalmon lévő autoriter rezsimek ellen. Tunéziában sikerült megváltoztatni a tekintélyelvű rendszert, ami azonban a jólétet nem hozta el.

 

(Kiemelt kép: illusztráció:Rendőrautók és páncélozott katonai járművek a tuniszi parlament bejáratánál 2021. július 27-én, egy nappal azután, hogy Kaisz Szaíd tunéziai államfő felfüggesztette a parlament működését és leváltotta Hisem Mesisi kormányfőt. A mostani válság oka, hogy Kaisz Szaíd államfő politikai vitába keveredett a kormánnyal és a parlamenttel a hatáskörükről. Két napja erőszakba torkolló tiltakozások voltak szerte az országban, ahol a kormány távozását és új választások kiírását követelték. MTI/AP/Hassene Dridi)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.