Meghalt egy ápoló, egy másik tüdőembóliát kapott az AstraZeneca-oltás után Ausztriában

Nincs bizonyíték az ok-okozati összefüggésre, de vizsgálat indult ennek kizárására. Elővigyázatosságból felfüggesztették az ebből a tételből megmaradt vakcinák beoltását.

2021. március 7., 15:01

Szerző:

Ideiglenesen felfüggesztették az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina egy tételének felhasználását Ausztriában, amíg a hatóságok kivizsgálnak egy oltás után bekövetkezett halálesetet és egy másik személynél kialakult tüdőembóliát - közölte az osztrák szövetségi egészségbiztonsági hivatal (BASG).

A BASG-nek elküldött jelentések szerint a 49 éves nő súlyos véralvadási rendellenesség következtében halt meg, egy 35 éves nőnél pedig tüdőembólia alakult ki. A közlemény szerint ő felépül.

A betegek Zwettl városának egy klinikáján kapták meg az oltóanyagot - áll a közleményben.

„Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a fent említett két eset ok-okozati összefüggésben áll az oltóanyaggal és az oltással” - közölte a BASG, majd hozzátették, azért indítottak nyomozást, hogy ezt teljes mértékben kizárják - írták.

„Óvintézkedésként már nem használjuk fel az AstraZeneca e sorozatának megmaradt készletét” - áll a közleményben. 

A véralvadás egyébként nem szerepel az oltás ismert mellékhatásai között - írta a BASG.

A Niederoesterreichische Nachrichten osztrák újság, valamint az ORF és az APA hírügynökség arról számolt be, hogy mindkét nő ápoló volt, és a zwettli klinikán dolgoztak.

Az AstraZeneca időközben megerősítette, hogy kapcsolatban áll az osztrák hatóságokkal, és teljes mértékben támogatni fogják a nyomozást.

(Kiemelt kép: MTI | Mihádák Zoltán)