Meghalt Desmond Tutu érsek

Nobel-békedíjas anglikán pap 90 éves korában hunyt el. 

2021. december 26., 10:50

Szerző:

Meghalt Desmond Tutu érsek, a Nobel-békedíjas anglikán pap, akit jó humora, inspiráló üzenete és a polgári és emberi jogokért végzett lelkiismeretes munkája miatt tisztelt vezetővé tett az „apartheid” faji megkülönböztetés felszámolásáért folytatott küzdelem során szülőhazájában, Dél-Afrikában. Életének 90. évében elhunyt – írja a CNN.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök vasárnap halálát megerősítő nyilatkozatában részvétét fejezte ki Tutu családjának és barátainak, és „páratlan hazafinak” nevezte őt. Tutu évek óta betegeskedett. 2013-ban tartós fertőzés miatt vizsgálatoknak vetették alá, és a következő években többször is kórházba került.

1984-ben kapta meg a Nobel-békedíjat, a díj megszilárdította Tutu státuszát, mint Dél-Afrika meghatározó személyisége, amelyet az apartheid elleni tiltakozások nyomán szerzett. Tutu polgári és emberi jogi munkássága világszerte kiemelkedő kitüntetésekhez vezetett. Barack Obama volt amerikai elnök 2009-ben a Szabadság Elnöki Érdemrenddel tüntette ki. 2012-ben Tutu a Mo Ibrahim Alapítványtól 1 millió dolláros ösztöndíjat kapott „az igazságot a hatalomnak való kimondása iránti, egész életen át tartó elkötelezettségéért”.  

(Kiemelt képünk: Az 1984. december 10-én készült archív felvételen Desmond Tutu dél-afrikai érsek (balra) pózol Nobel-békedíjával a Nobel-bizottság elnökével, Egil Aarvikkal Oslóban. A dél-afrikai apartheid-ellenes ikon, Desmond Tutu, akit az ország erkölcsi iránytűjeként jellemeztek, 2021. december 26-án, 90 éves korában elhunyt - közölte Cyril Ramaphosa elnök.
Fotó: AFP)