Meghalt az ukrán fronton egy Oroszországban elítélt zambiai diák

Zambia magyarázatot követel Oroszországtól arra, hogy hogyan eshetett el az ukrajnai fronton egy Oroszországban elítélt és börtönbüntetését töltő zambiai diák, aki szeptemberben halt meg a háborúban.

2022. november 15., 16:42

Szerző:

A lusakai külügyminisztérium tájékoztatása szerint Lemekhani Nyirenda haláláról szeptemberben értesítette Oroszország a zambiai hatóságokat, de egyéb részletet nem közöltek. Stanley Kakubo zambiai külügyminiszter tájékoztatása szerint Nyirenda Moszkva egyik külvárosában ült börtönben az orosz törvények megsértése miatt, de azt nem közölte, hogy pontosan miért ítélték el.

Az apja szerint 23 éves fia atomenergetikai mérnöknek tanult Moszkvában, futárként dolgozott, és kábítószerbirtoklásért ítélték el. Elmondása szerint egy ügyfelétől kapott tiltott szert tartalmazó csomagot, de a feladót a rendőröknek nem sikerült előkeríteniük, ezért a fiát 9 év és 6 hónap börtönre ítélték Oroszországban.

„A zambiai kormány sürgősen tájékoztatást vár az orosz hatóságoktól annak körülményeiről, hogy egy Moszkvában börtönben ülő zambiai állampolgárt hogyan verbuválhattak, hogy Ukrajnában harcoljon” – hangoztatta Kabuko.

„A börtönbüntetését töltötte, amikor besorozták, hogy menjen és harcoljon Ukrajnában, de nem tudjuk, ki sorozta be” – mondta Edwin Nyirenda, az elesett diák apja.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy megsemmisült orosz harckocsi maradványai Mirjubivka külterületén, Herszon tartományban. Fotó: Celestino Arce / NurPhoto / NurPhoto via AFP)