Meghalt a szamba királynője

 91 éves korában elhunyt Elza Soares.

2022. január 21., 11:07

Szerző:

Elhunyt 91 éves korában Elza Soares, a brazil szamba királynője, minden idők egyik legnagyobb brazil énekese – közölte pénteken sajtósa.

Soares hat évtizedes karrierje alatt több mint 30 albumot adott ki. Zenéjét a rasszizmus és a diszkrimináció más formái elleni tiltakozásra is felhasználta 

– írja a BBC hírportálja. Családja közlése szerint Rio de Janeiró-i otthonában hunyt el.

„A szeretett és örök Elza megpihent, de örökké él a zenetörténelemben és a szívünkben és a világszerte több ezer rajongója szívében. Az utolsókig énekelt, ahogy mindig is akarta”

– áll a család közleményében.

Elza Soares szegénységben született 1930-ban Rio de Janerio egyik favelájában. Életét átszőtték a tragédiák. Apja 12 évesen házasságra kényszerítette, a lány egy éven belül életet adott első gyermekének. Első férjétől, aki gyakran bántalmazta is, hét gyereke született, az első kettő azonban koraszülöttként jött világra és korán elhunyt.

Elza 21 éves volt, amikor a férfi meghalt. Később megvallotta, hogy ekkor gyakran lopott, hogy etetni tudja családját. Később hozzáment Manuel Francisco dos Santoshoz, a Garrincha becenevű brazil focistához. Közös fiuk kilenc évesen meghalt. A házasság 17 éven át tartott, Elza végig támogatta férjét a sérülésekkel és az alkoholizmussal vívott harcában.

Személyes tragédiái ellenére karrierjében nagy sikereket ért el, tehetségét elismerte az angol királynő is, aki 1968-as brazíliai látogatásakor találkozott vele. A brazíliai brit nagykövetség a Twitteren emlékezett meg a találkozóról, felidézve, hogy Soares milyen hatással volt hangjával az uralkodóra, és az eseményt „a királynők találkozásának” nevezte.

Szókimondó személyiség volt, soha nem felejtette azt a rasszizmust, mellyel a karrierje elején bárokban és szalonokban tartott fellépései alkalmával szembesült. A társadalmi és faji igazságosságért kampányolt Brazíliában.

„A rasszizmus folytatódik, de harcolni fogunk ellene és haladást fogunk elérni. A rasszizmus betegség”

 – mondta tavalyi, a 90. születésnapja alkalmából adott interjúban.

(Kiemelt kép: A brazil szamba legenda, a 81 éves Elza Soares 2018. augusztus 28-án Rio de Janeiróban, Brazíliában. Fotó: Carl DE SOUZA / AFP)

 

 

Tegnap 19:44

Fico egy, a várható koalíciós tárgyalások során szem előtt tartott prioritásaikat tudakoló újságírói kérdésre adott válaszában árulta el, mire lehet  számítani tőle. 

Tegnap 19:00

Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a szlovákiai parlamenti választások eredményét. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a választásokat „példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte” – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban.

Tegnap 18:32

Ötvennégy éves korában elhunyt Varga Veronika francia-magyar színésznő – tudatta családja vasárnap.

Tegnap 18:27

Érvénybe lépett vasárnap a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó új megállapodás, amely a rendkívül heves vitákat szító egykori észak-írországi protokoll egyes előírásait enyhíti.