Meghalt a mexikói Nemzeti Gárda egyik parancsnoka egy összecsapásban

Szervezett bűnbandába tömörült fegyveresek elleni harcban életét vesztette a Nemzeti Gárda helyi parancsnoka Mexikó Zacatecas nevű államában csütörtökön – közölték a helyi hatóságok.

2022. november 25., 12:20

Szerző:

José Silvestre Urzúa tábornok kötelességteljesítés közben halt meg – írta a Twitteren Rosa Icela Rodríguez mexikói biztonsági miniszter. Urzúa a gárda egyik legmagasabb rangú parancsnoka és zacetacasi részlegének vezetője volt.


 A csütörtöki konfliktusban meghalt egy támadó is, és megsebesült a Nemzeti Gárda négy tagja – közölte az ügyészi hivatal. Két fegyveres férfit és egy nőt őrizetbe vettek. A Mexikó középső részén fekvő Zacatecas államban mindennapos az erőszak a drogbandák között. Tavaly 1050 gyilkosságot követtek el az államban, körülbelül kétszázzal többet, mint 2020-ban. A mexikói törvényhozás a múlt hónapban jóváhagyta a hadsereg közbiztonság fenntartásában játszott szerepének és utcai jelenlétének meghosszabbítását 2028-ig. Szeptember elején a kongresszus a hadsereg felügyelete alá helyezte a Nemzeti Gárdát, amelyet 2019-ben hoztak létre katonai rendőrségként. Az egység megalakításának fő céljai között szerepel a szervezett bűnözés elleni küzdelem, valamint a rendőri korrupció felszámolása.

(Kiemelt képünk illusztráció: A mexikói Nemzeti Gárda tagjai. MTI/EPA/EFE)