Meghalt a mexikói Nemzeti Gárda egyik parancsnoka egy összecsapásban

Szervezett bűnbandába tömörült fegyveresek elleni harcban életét vesztette a Nemzeti Gárda helyi parancsnoka Mexikó Zacatecas nevű államában csütörtökön – közölték a helyi hatóságok.

2022. november 25., 12:20

Szerző:

José Silvestre Urzúa tábornok kötelességteljesítés közben halt meg – írta a Twitteren Rosa Icela Rodríguez mexikói biztonsági miniszter. Urzúa a gárda egyik legmagasabb rangú parancsnoka és zacetacasi részlegének vezetője volt.


 A csütörtöki konfliktusban meghalt egy támadó is, és megsebesült a Nemzeti Gárda négy tagja – közölte az ügyészi hivatal. Két fegyveres férfit és egy nőt őrizetbe vettek. A Mexikó középső részén fekvő Zacatecas államban mindennapos az erőszak a drogbandák között. Tavaly 1050 gyilkosságot követtek el az államban, körülbelül kétszázzal többet, mint 2020-ban. A mexikói törvényhozás a múlt hónapban jóváhagyta a hadsereg közbiztonság fenntartásában játszott szerepének és utcai jelenlétének meghosszabbítását 2028-ig. Szeptember elején a kongresszus a hadsereg felügyelete alá helyezte a Nemzeti Gárdát, amelyet 2019-ben hoztak létre katonai rendőrségként. Az egység megalakításának fő céljai között szerepel a szervezett bűnözés elleni küzdelem, valamint a rendőri korrupció felszámolása.

(Kiemelt képünk illusztráció: A mexikói Nemzeti Gárda tagjai. MTI/EPA/EFE)

21:25

A holland kormány miniszterei pénteki tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy támogatni fogják Románia és Horvátország csatlakozását az Európán belül szabad mozgást biztosító schengeni övezethez, de Bulgáriáét elutasítják – idézte Eric van der Burg igazságügyi és belbiztonsági államtitkár nyilatkozatát az NlTimes című hírportál.

20:55

Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz – erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken. A döntést üdvözölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus – jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.