Minden eddiginél erősebb, megaföldrengés lehet Japánban

Megaföldrengés fokozott kockázata miatt adtak ki figyelmeztetést Japánban, amire korábban sosem volt példa.

2024. augusztus 9., 09:48

Szerző:

Japánban figyelmeztetést adtak ki megaföldrengés fokozott kockázata miatt, amire korábban sosem volt példa – írja cikkében a BBC. A csütörtökről péntekre virradó éjjel kiadott riasztásban a kormány arra kéri az embereket, hogy legyenek éberek, de folytassák hétköznapi életüket. Hozzátették azt is, a figyelmeztetés nem jelenti azt, hogy egy erős földrengés azonnal bekövetkezhet, de a valószínűsége „nagyobb a megszokottnál.” Ezzel párhuzamosan egyébként azt is bejelentették, hogy Kisida Fumio miniszterelnök a fejlemények tükrében lemondta a hétvégi hivatalos útjait Közép-Ázsiában, és az országban marad.

A figyelmeztetés kiadására néhány órával azt követően került sor, hogy egy 7.1-es erősségű földrengés rázta meg az ország déli részén található Kjúsú szigetét, ahonnan azonban jelentősebb károkról nem érkezett jelentés.

A cikk szerint összességében a szakértők aggodalmát az okozza, hogy a rengés epicentruma a Csendes-óceán partjai mentén húzódó Nankai-árokban volt, ami egy olyan szeizmikus területet jelent, ahol korábban pusztító földrengések zajlottak, melyek egyenként több ezer ember életét követelték. Ilyen megaföldrengések jellemzően 90-200 évente fordulnak elő, legutóbb 1946-ban volt rá példa.

Abban egyetértenek a szakemberek, hogy 70-80 százalékos esély van arra, hogy az elkövetkező 30 éven belül egy 8-as, 9-es erősségű földrengés rázza meg Japánt. A legpesszimistább becslések szerint egy ilyen esemény és a velejáró cunami akár 200 ezer ember halálát is okozhatná.

A most kiadott figyelmeztetés egy hétig lesz érvényben, utána felülvizsgáljákazt.

Ezt kell tenni megaföldrengés esetén

A földrengések általában tektonikus eredetűek, de vulkánkitörések, föld alatti üregek beomlása is okozhatnak földrengést. A földrengéskor felszabaduló energia kelt rengéshullámokat, amelyek elérik a Föld felszínét. Magyarország nem tartozik a kiemelkedően megaföldrengésveszélyes területek közé, ennek ellenére akár erősebb rengések időnként előfordulhatnak – olvasható a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának weboldalán. Éppen ezért fontos, hogy tudjuk, mit kell tennünk egy földrengés ideje alatt:

  • Ne hagyjuk el az épületet, illetve ne próbáljunk meg bejutni, ugyanis a legtöbb sérülés ilyenkor történik (Pl. ledőlő kémény, lehulló vakolat, üvegcserép miatt)
  • Az épületen belül igyekezzünk minél távolabb kerülni ablakoktól, üvegektől, könyvespolcoktól és olyan tárgyaktól, amelyek leesve sérülést okozhatnak. A konyhából biztonságosabb helyre (pl. nappaliba) meneküljünk.
  • Keressünk menedéket az asztalok alatt, ajtókeretben, a szoba sarkában.
  • Földrengéskor semmiképpen ne használjuk a telefont feleslegesen csak életveszély esetén, mert a hatóságoknak szükségük van minden szabad vonalra. Ezenkívül ne gyújtsunk gyufát, vagy villanyt.
  • Földrengést követően lehet számítani utórengésekre, amelyek általában kevésbé veszélyes, van, hogy csak műszerekkel érzékelhetőek, de elérhetik erősségben a főrengést is. Ezek a főrengést követően azonnal, de akár órákkal, napokkal, hetekkel vagy akár egy hónappal később is lehetséges. Ezért fontos, hogy erősen megsérült épületeket minél hamarabb el kell hagyni. A liftet pedig tilos használni!
  • Fontos, hogy hallgassuk ilyenkor a rádiót, a veszélyhelyzeti híradásokat.
  • A lakásban ajánlott óvatosan mozogni, mivel a meglazult és elmozdult bútorok balesetet okozhatnak.
  • A romos területeket nem ajánlatos megközelíteni. Csak abban az esetben tegyük ezt meg, ha erre a rendőrség, a tűzoltóság vagy a katasztrófavédelem munkatársai kérik. Visszatérni csakis a hatóságok engedélyével lehet.
  • Segítsünk a bajba jutott embereken. Segítsen családtagjain, a szomszédain, a mozgássérülteken, gyerekeken. Akiket kiképezték elsősegélynyújtásból, ők ebben is tudnak segíteni.
  • Takarítsuk fel az esetleg kiömlött üzemanyagot, vegyszert vagy az egyéb gyúlékony anyagokat. Elemlámpával ellenőrizzük, majd zárjuk el a gáz- és elektromos készülékeket, az elektromos főkapcsolót. A gázvezeték főkapcsolóját szivárgás gyanújakor el kell zárni, visszakapcsolni pedig csak szakembernek lehet!
  • A riadt állatokat nyugtassuk meg és igyekezzünk őket is kimenekíteni.
  • Ha tömegben vagyunk, figyeljünk arra, nehogy a pánikba került tömeg összetaposson. Maradjunk védett helyen, amíg tart a rengés.
  • Ha autóval közlekedünk, akkor álljunk meg az út szélén, távol hidaktól, felüljáróktól és maradjunk az autóban.

(Kiemelt képünkön egy korábbi, Japánban lezajlott földrengés utáni állapot látható. Yusuke FUKUHARA / Yomiuri Shimbun / AFP)