Földrengés volt a Balatonnál szerda éjjel

Kisebb földrengés rázta meg Balatonkiliti környékét szerda éjjel, amit a lakosok is éreztek.

2024. július 17., 10:41

Szerző:

Földrengés volt a Somogy vármegyei Balatonkiliti határában kedden 23 óra 27 perckor – közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma szerdára virradó éjszaka. A 2,1 magnitúdójú földmozgást a lakosság is érzékelte, eddig Siófokról és Balatonföldvárról érkezett bejelentés, de károk nem keletkeztek. De a Facebookon kommentelők Kőröshegytől Balatonendrédig érzékelték a hanggal járó földrengést a sonline tájékoztatása szerint. 

Legutóbb Debrecentől mintegy 60, a magyar határtól 30 kilométerre észleltek földrengést, Romániában. A földmozgás a Richter-skála szerint 2,9-es erősségű volt. A körülbelül 10 kilométeres mélységben kialakult talajmozgás Magyarországon valószínűleg nem volt érezhető. Még a Balaton környékén utoljára januárban regisztráltak a mostanihoz hasonló, 2,3-as erősségű földmozgást Siófok közelében, Törekinél, amiről itt számoltunk be. 

Ekkor volt a legerősebb földrengés hazánkban

Magyarország történetének legnagyobb földrengése mintegy két és fél évszázada következett be – olvasható a 24.hu oldalán. A 6,3-as erősségű rengés 1763. június 28-án, hajnali 5 és 6 óra között történt Komárom térségében. A földmozgás, illetve utórengései komoly károkat okoztak a városban, a katasztrófában 63 ember vesztette életét. 1810. január 14-én az ország legaktívabb régiójában, a Komáromtól a Balatonig húzódó területen, Mór környékén alakult ki egy 5,4-es földmozgás. A feljegyzések alapján ez volt az ország történetének egyik legpusztítóbb rengése – már ami az anyagi károkat illeti.

Közel egy évszázaddal később, 1911. július 8-án történt a kecskeméti, 5,6-es erősségű földrengés, mely során szintén rengeteg ház sérült meg. Az elmúlt bő fél évszázad legnagyobb rengése 1956. január 12-én reggel következett be Dunaharaszti környékén. Az 5,6-es magnitúdójú főrengés sok településen okozott károkat, Dunaharasztiban néhány haláleset is történt. 1985. augusztus 15-én reggel Berhida és Peremarton térségét rázta meg egy 4,9-es erősségű rengés. A 21. század legnagyobb, 4,7-es erősségű rengéseit pedig 2011-ben Oroszlány, és 2013-ban Heves térségében jegyezték fel. 

(Képünk illusztráció, forrás: Romain Doucelin / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)