További vádak: titkos dokumentumok megsemmisítésén kapták Trumpot

Az ügyészek további vádakat emeltek a volt elnök ellen.

2023. július 28., 13:58

Szerző:

Az amerikai szövetségi ügyészek kibővítették a Donald Trump, a volt amerikai elnök elleni vádiratot – írja a The Guardian. A HVG azt írja, hogy 

Trumpnak ebben a hónapban már jelentést kellett tennie az amerikai ügyészségnek, és ez akár letartózatással is járhat. A Stormy Daniel pornósztárnak 2016-ban kifizetett hallgatási pénzek miatt jövő márciusban kell bíróságra állnia, de a titkos dokumentumok ügyében még csak most írtak ki tárgyalást.

Jack Smith különleges ügyész kapta azt a feladatot, hogy vizsgálja ki, hogyan kezelte Trump a titkos dokumentumokat az elnökségtől való távozása után.

Az eddig megjelent információk szerint Trump utasította asszisztensét, Walt Nautát, hogy semmisítsen meg egy floridai üdülőhelyen, a Mar-a-Lago klubban történt találkozásról szóló kamerafelvételeket. A vádirat részletesen taglalja, hogy hogyan próbáltak a kazettát megsemmisíteni, amelyen az ügyészek által megfigyelt felvételek, valamint minősített dokumentumok találhatóak. A felvételeken látszik, ahogyan Nauta és de Oliveira elsétálnak a biztonsági fülkékhez, majd zseblámpákkal átvilágítják azt.

A következő héten de Oliveira megkérdezte a klub informatikai igazgatóját, mennyi ideig tárolják a felvételeket, mert a „főnök szeretné törölni őket".

A Mar-a-Lago klubban talált felvételeket kiemelten fontosnak tekinti az ügyész. A szerver törlésének kísérete bizonyítja, hogy Trump igyekszik akadályozni a bűnügyi nyomozást titkos dokumentumok elrejtésével, törlésével állítja Jack Smith.  A volt elnököt több mint három tucatnyi vádemelés terheli az ügyben, beleértve a kémtörvény 30 megsértését. Trump tárgyalását 2024 végére tűzték ki a republikánus elnökválasztás végére, ahol jelenleg ő maga is esélyes.

 

(Kiemelt képünkön:Donald Trump, volt amerikai elnök. Fotó: Eva Marie UZCATEGUI / AFP)