Öt golyót kapott a holland oknyomozó újságíró – küzdenek az életéért

Peter R. de Vries több nagy visszhangot kiváltó bűntényt is felderített.

2021. július 7., 21:38

Szerző:

Kedden fényes nappal lelőttek egy holland oknyomozó újságírót, Peter R. de Vries-t az utcán Amszterdam belvárosában, írja a BBC. A helyi sajtó értesülése szerint öt darab lövést adtak le rá közelről, a fejét is eltalálták. Jelenleg kórházban küzd az életéért a 64 éves De Vries.

A holland rendőrség eddig három embert vett őrizetbe a támadás miatt, egyet már elengedtek. A másik kettő gyanúsítottat, egy 35 éves lengyel és egy 21 éves holland férfit pénteken viszik bíróság elé. Az Újságírók Nemzetközi Szövetsége az európai szabad sajtó ellen elkövetett támadásnak tekinti az esetet. Az Európai Parlament elnöke, David-Maria Sassoli pedig azt nyilatkozta, hogy „az újságírók elleni támadások mindannyiunk elleni támadások”. Mark Rutte, holland miniszterelnök sokkolónak és érthetetlennek nevezte a merényletet. 

Peter R. de Vries több nagy visszhangot kiváltó bűntényt is felderített, többek között a sörmágnás Freddy Heineken elrablását is. 2013-ban Heineken elrablóját, Willem Holleedert elítélték a De Vries ellen tett fenyegetései miatt. Holleedert 2019-ben elítélték öt gyilkosságban való közreműködéséért. 

Az oknyomozó újságírás veteránja unkássága során a rendőrségnek is segített bűneseteket megoldani, valamint főleg gyermekeket és tinédzsereket érintő lezáratlan ügyeket is felderített. A holland alvilág gengsztereinek és drogbáróinak bűncselekményeit nyilvánosság elé táró újságírót többször is életveszélyesen megfenyegették, 2019-ben pedig állandó rendőri védelemre volt szüksége.

(Kiemelt kép: Remko de Waal / ANP/AFP)

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.