Még két kutatás mutatta ki, hogy kapcsolat lehet az AstraZeneca és a vérrögképződés között

Német és norvég kutatók szerint nagyon ritkán, de trombózist okozhat a vakcina.

2021. április 11., 11:34

Szerző:

Német és norvég kutatók is arra jutottak, hogy ritka esetekben vérrögképződéshez vezethet az AstraZeneca oltása, írta a TrialSiteNewsra hivatkozva az Index. A két nemrég megjelent kutatásban a trombózist elszenvedők vérképeit vizsgálták a tudósok. A jelenség hivatalos elnevezésére is javaslatot tettek: szerintük azt „oltás által kiváltott immuntrombocitopéniának” (vaccine-induced immune thrombotic thrombocytopenia – VITT) kellene hívni. 

A német kutatók 11 páciens vérképét vizsgálták, közülük 2 férfi és 9 nő volt. Életkoruk 22 és 49 év közé esett, átlagéletkoruk pedig 36 év volt. A trombózist az oltás utáni ötödik és tizenhatodik nap közt szenvedték el, közülük hatan meg is haltak. A norvégok öt páciens vérképét vizsgálták, akik az oltás utáni hetedik és tizedik nap közt kaptak trombózist. Az ő életkoruk 32 és 54 év közé esik, hárman haltak meg közülük.

„A VITT egy olyan ritka, új jelenség, ami szörnyű következményekkel járhat egészséges fiatal felnőttek számára, ezért az ő esetükben érdemes alaposan megvizsgálni az oltással járó kockázatot és hasznot” – írták.

Az Indexnek az AstraZeneca is eljuttatta hivatalos állásfoglalását. Szerintük

a The New England Journal of Medicine (NEJM) orvosi szaklapban közzétett elemzés jelentős mértékben hozzájárul a rendkívül ritka, alacsony vérlemezkeszámmal társuló véralvadási eseményekkel kapcsolatos bizonyítékokhoz. Ezeket az eseteket is vizsgáljuk az összes többi, rendelkezésre álló adat mellett.

(Kiemelt kép: Takács Anikó háziorvos kiveszi a hűtőszekrényből az AstraZeneca svéd–brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagát nyírteleki rendelőjében, 2021. március 10-én. MTI | Balázs Attila)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.