Medgyessy: Kína példát mutat, és nagyon jelentős hatással van a világra

A Kínai Kommunista Párt vezetősége, valamint a kínai típusú szocializmus fenntartása Kína sikerének kulcsa – mondta a volt MSZP-s miniszterelnök a kínai állami hírügynökségnek adott interjúban.

2021. április 28., 14:42

Szerző:

Medgyessy Péter úgy fogalmazott, hogy minden társadalomnak olyan társadalmi rendre van szüksége, ami illik a történelméhez, kulturális hagyományaihoz és az emberek karakteréhez – írja az interjút szemléző Szabad Európa. A volt miniszterelnök szerint Kínának épp a kínai típusú szocializmus biztosítja, hogy a jövőben is fejlődő pályán marad, és Kína sikere összefonódik a Kínai Kommunista Párt sikerével.

A párt sikere két dologra épül: az egyik, hogy stabil, hosszú távon is fenntartható értékrendet képvisel, a másik pedig, hogy nagyon jól képes megújulni – fogalmazott Medgyessy.

A gazdasági fellendülés, a szegénység csökkentése, a fejlett csúcstechnológia, mint az 5G hálózat, a mesterséges intelligencia és az űrkutatás nagyon lenyűgöző eredmények – mondta a kínai állami hírügynökségnek. Az életminőség is sokat változott Kínában, és ez talán még a technikai fejlődésnél is fontosabb – tette hozzá.

A Szabad Európa megjegyzi: az életminősége megváltozott annak a több millió ujgurnak is, akiket átnevelő táborokba zártak Kínában, ám Medgyessy rájuk nem tért ki az interjújában. (A kínai Ujgur Autonóm Terület lakosságának több mint harmada megfordult a Peking által „szakképző központoknak” nevezett intézményekben – derült ki a kínai kormány jelentéséből. Független jelentések szerint ezek inkább hasonlítanak a szovjet gulághoz vagy a hortobágyi kényszermunkatáborokhoz. Kanada népirtásnak minősítette azt, amit Kína művel az ujgur népességgel.)  

Medgyessy az interjúban hangsúlyozta, hogy Kína példát mutatott a fejlődő országoknak, mivel bebizonyította, hogy együttműködéssel, kemény munkával és jó vezetéssel minden lehetséges. Kína gyors fejlődése globális szinten is lehetőséget teremtett a piacok és a befektetések számára, Kína hatása a világra „nagyon jelentős”.

A korábbi kormányfő azt nem említette, hogy Kínát nagyon sok kritika érte az utóbbi időben a kevésbé gazdag országoknak nyújtott hitelei miatt. Egy márciusban megjelent elemzés, ami száz kínai hitelszerződést vizsgált, arra jutott, hogy a kínai hitelszerződések nagyon kemény kondíciókat írnak elő különösen szigorú titoktartási feltételek mellett. Ráadásul sokszor külpolitikai kitételeket is tartalmaznak. (Az Aid Data tanulmánya innen érhető el, magyarul a G7 foglalta össze.) Montenegró épp egy ilyen kínai hitel miatt került bajba. Az egymilliárd dolláros hitelt egyelőre nem tudja visszafizetni, és az Európai Unió sem akar segíteni az országnak.

Medgyessy elismerően szólt Kínáról a koronavírus-járvány elleni sikeres küzdelemével kapcsolatban is, mondván, a Kínai Kommunista Párt által képviselt „az ember az első” megközelítés kulcsfontosságú tényező volt a világjárvány sikeres megfékezésében. Kína magatartását a járvánnyal kapcsolatban többen is másként értékelik. Kiderült például, csak szerkesztett adatokat adott Kína a korai covidos betegekről a WHO-nak. Ezzel pedig hozzájárulhatott ahhoz, hogy nem sikerült időben megállítani a vírus elterjedését a világban. Ezen túl, hogy elterelje a figyelmet saját felelősségéről, Kína komoly dezinformációs kampányba kezdett a járvány témájában – közölte a Szabad Európa. 

(Kiemelt kép: Medgyessy Péter volt miniszterelnök (j), miután átvette a Magyar-Kínai Barátságért Kitüntető Díjat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől (b) és Oláh Lajos független országgyűlési képviselőtől, a Nagy Fal egyesület elnökétől a Parlamentben 2015. november 20-án. Fotó: MTI | Illyés Tibor)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.