Ez volt a mariupoli ukrán védők legfőbb feladata

Az ukrán védelmi miniszterhelyettes szerint a jelenleginél nem létezik jobb megoldás a Mariupolban rekedt katonák kimenekítésére. A műveletet még nem tartják befejezettnek, miközben a Mariupolban szolgáló ukrán erők a tisztviselő szerint elvégezték a rájuk bízott feladatot. 

2022. május 18., 06:52

Szerző:

A mostaninál nem létezik jobb megoldás az ukrán katonák kimentésére a Donyeck megyei Mariupolban az orosz hadsereg által körbezárt Azovsztal acélipari gyár területéről – jelentette ki Anna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

Leszögezte, hogy a műveletet akkor tekinti Kijev befejezettnek, ha az ukrán katonák mindegyike visszatért ukrán ellenőrzésű területre. Maljar az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint kijelentette, hogy a mariupoli orosz katonai blokád feloldása a jelenlegi helyzetben lehetetlen. A sebesült ukrán katonák orosz ellenőrzés alatti területre szállításáról pedig azt mondta, hogy ez volt az egyetlen kiút.

 „Még egyszer emlékeztetnünk kell arra, hogy Mariupol védői: a nemzeti gárda, az országos rendőrség, a határőrség, az ukrán hadsereg, különösen a 36. tengerészgyalogos dandár, a mariupoli területvédelmi alakulat teljes mértékben teljesítették harci küldetésüket”

– szögezte le.
 

Kiemelte, hogy a Mariupolban szolgálatot teljesítő ukrán erők védekezésének köszönhetően az orosz hadsereg nem tudott csapatokat átcsoportosítani Ukrajna más régióiba. Szavai szerint körülbelül húszezer orosz katonáról van szó. Moszkva így nem tudta rövid idő alatt elfoglalni Zaporizzsját, és nem tudta megteremteni a feltételeket a Donyec-medencében harcoló ukrán egyesített haderő elzárásához sem az ország keleti részében – tette hozzá. 

A mariupoli városi tanács a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett egy videófelvételt a sebesült ukrán katonák evakuálásáról az Azovsztalból. A felvételen – amelyről nem árulták el, hogy ki készítette – az látszik, hogy egyenruhás, az orosz hadsereg által használt fehér karszalagot viselő katonák megmotozzák a sebesülteket és a hordágyaikat vivő ukrán katonákat. Utóbbiaknál hátizsákok láthatók. A videó végén az látszik, hogy a sebesülteket átkötözik, az utolsó kockákon pedig ukrán katonák ülnek egy buszon.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes kedden kijelentette, hogy folytatódik a Mariupolt védő ukránok kimentésére irányuló humanitárius művelet. Azt is mondta, hogy az orosz ellenőrzés alatti területre vitt sebesülteket, miután állapotukat stabilizálták, Kijev orosz hadifoglyokra készül kicserélni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren közölte, hogy telefonon beszélt Emmanuel Macron francia államfővel. Zelenszkij szavai szerint hosszú és intenzív megbeszélést folytattak, amelyben felvetette az üzemanyag-szállítás kérdését Ukrajna részére, megvitatták az ukrán agrárexport számára alternatív útvonalak kialakításának lehetőségét, az Oroszországgal szembeni szankciókat és Ukrajna EU-csatlakozásának perspektíváit. 

Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága kedden arról tájékoztatott, hogy az orosz hadsereg újabb – immár a negyedik – rakétacsapást mérte Odessza megyében a Dnyeszter folyó torkolatán átívelő vasúti és közúti hídra Zatoka településnél. A híd jelenleg nem üzemel, az állandó támadások miatt a helyreállítási munkálatokat sem tudják folytatni - derült ki a közleményből.

(Kiemelt kép: Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság belügyminisztériumának sajtószolgálata által 2022. május 4-én közreadott képen füst száll a magasba a mariupoli Azovsztal acélmű területén. Fotó: MTI/AP/Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság belügyminisztériumának sajtószolgálata)