06:50 - 09:00

Most: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Már több mint 500 ház égett porrá a vulkánkitörés miatt La Palma szigetén

Hatezer embernek kellett elhagynia otthonát rövid idő alatt.

2021. szeptember 28., 06:00

Szerző:

A Cumbre Vieja vulkán kitörése már 513 épületet semmisített meg és több mint 237 hektárnyi területet emésztett fel a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén - közölte a spanyol EFE hírügynökség műholdas mérésekre hivatkozva hétfőn – írja az MTI. 

Az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjából származó adatok szerint, mintegy 19 kilométernyi útszakasz pusztult el, a vulkáni hamuval borított területek nagysága meghaladja az 1500 hektárt. A tűzhányó nyolc napja tört ki, a láva két irányba indult pusztító útjára. Hatezer embernek kellett elhagynia otthonát rövid idő alatt.

Hétfőn reggel váratlanul abba maradt a vulkáni tevékenység, nem lövellt ki láva, sem füst a kürtőből. Néhány órányi szünet után azonban ismét füstölni kezdett a vulkán. María José Blanco, a spanyol geográfiai intézet kanári-szigeteki igazgatója sajtótájékoztatón számolt be a jelenségről hangsúlyozva: „az enyhülés nem azt jelenti, hogy nem kell újbóli kitörésre számítani.” A sajtótájékoztatón elhangzott: jelenleg a levegő minősége megfelelő, de nem lehet kizárni, hogy 24 órán belül savas eső essen.

(Kiemelt kép: Izzó lávát és hamufelhőt lövell ki a Cumbre Vieja tűzhányó a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén 2021. szeptember 26-án reggel. A sziget déli részén lévő vulkán ötven év szunnyadás után egy héttel korábban tört ki újra. A lávafolyam 420 házat döntött romba, és 190 hektárnyi területet terített be. Több mint hatezer embert kellett evakuálni. La Palma, 2021. szeptember 26. Fotó: MTI/AP/Daniel Roca)