Újra megnyitották a vulkánkitörés miatt lezárt La Palma-i repülőteret

A nyitás ellenére nem valószínű, hogy gépek érkeznek a reptérre.

2021. szeptember 26., 14:57

Szerző:

Újra megnyitották vasárnap ez előző napon a vulkáni hamu miatt lezárt kanári-szigeteki La Palma repülőterét, írja az MTI. A reptér szombattól nem indított, és nem fogadott járatokat, miután a szigeten hét napja újra aktív vulkánból előtörő hamu ellehetetlenítette a légi közlekedést. A nyitás ellenére nem valószínű, hogy gépek érkeznek a reptérre, mivel öt légitársaság már törölte a La Palma-i járatokat a hajtóművek számára veszélyes vulkáni hamu miatt. A sziget kikötőjében kígyózó sorokban várnak az emberek, hogy komppal elhagyhassák La Palmát.

Az elmúlt napokban nagy mennyiségű vulkáni hamu került a levegőbe, és szombatra hamufelhővé állt össze. Ugyanakkor a szomszédos Tenerife és La Gomera szigetek ismét fogadtak szombaton repülőjáratokat. A spanyol hatóságok engedélyezték vasárnap egyes evakuált helyi lakoknak, hogy szedjék össze az otthonaikban maradt holmijukat, miután a vulkáni lávafolyam továbbra is csak lassan folyt le a hegy oldalán, és jelentős esemény nem történt azóta, hogy szombaton a kráter egy része beomlott, és újabb lávafolyam indult el a tűzhányó oldalán.

A sziget déli részén lévő Cumbre Vieja vulkán ötven év szunnyadás után egy hete tört ki újra. A lávafolyam 420 házat döntött romba, és 190 hektárnyi - nagyjából 265 futballpálya nagyságú - területet terített be. Több mint hatezer embert kellett evakuálni. Pénteken kissé tovább fokozódott a vulkáni tevékenység, emiatt a tűzoltóknak és a többi segítő személyzetnek is messzebb kellett húzódnia a hegytől.

A 85 ezer lakosú La Palma sziget egyike a hét szigetből álló, atlanti-óceáni szigetcsoportnak. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetnek fogja nyilvánítani La Palmát, ezzel számos pótlólagos forrást szabadíthatnak fel a segítségnyújtáshoz.

 

(Kiemelt kép: El Paso, 2021. szeptember 24. Izzó lávát és hamufelhőt lövell ki a Cumbre Vieja tűzhányó a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén fekvő El Paso közelében 2021. szeptember 24-én. A földrengések, lávafolyamok, mérgező gázok, vulkáni hamu és savas eső veszélye miatt a sziget lakói közül már több mint hatezer embert kimenekítettek otthonából. A vulkánkatasztrófák elleni kanári-szigeteki projekt vezetője szerint várhatóan a lávafolyam rövidesen eléri az Atlanti-óceánt. Az 1000 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletű láva és a víz találkozása robbanásokat okozhat, és mérgező gázfelhők keletkezhetnek. MTI/EPA-EFE/Carlos de Saa)