A La Palma szigeti vulkán által kibocsátott szennyező anyagok felhője vasárnap eléri Romániát

Valószínűleg Magyarország felett is áthalad.

2021. szeptember 26., 09:25

Szerző:

Temesvár felől fogja megközelíteni Romániát az a felhő, ami a La Palma-i vulkánból származik, és hétfő reggelre elborítja egész Romániát – nyilatkozta a Digi24 csatornának Silviu Gurlui a Fizika Egyetem professzora. Hozzátette, a felhő nagy mennyiségű kén-dioxidot tartalmaz, amely további szennyezést okoz, a talaj potenciális lehűlését és másodlagos kémiai vegyületeket hoz (savak, szulfátok stb.), amelyeket csapadék szállít a talajba, és befolyásolja az ózon koncentrációját – magyarázta a fizikatanár.

„A modellek most fejlődnek ki. A felhő két napon keresztül lesz az ország felett, és hétfő estig kiterjed az országra, ha más fejlemény nem történik. Ez a hatás hosszú távon sokkal fontosabb lehet olyan folyamatok révén, amelyek idővel nagyon magas tengerszint feletti magasságban zajlanak. Másodlagos kémiai vegyületek fordulhatnak elő, és ezeknek a tulajdonságoknak a helyi módosulása a légkörben lévő, nagyon magas tengerszint feletti aeroszolokhoz kapcsolódnak, és éjhajlati változásokat okoznak ” –mondta Silviu Gurlui.

Azt javasolja, hogy akik kint tartózkodnak, különösen a nyugati térségben, azok viseljenek maszkot, mert többfajta szennyezésnek vannak kitéve. A vulkán egy héttel ezelőtti kitörése La Palmában egyre veszélyesebb. A professzor elmondta, hogy a vulkán fő kúpja eltört, és újabb lávafolyam képződött, amely gyorsabban mozog a hegy másik oldalán. Ezenkívül egy új repedés jelent meg, amelyből mérgező gázok és füst jön ki.

„Ez egy rendkívül erőszakos jelenség, amely az első becslések és a kidolgozott modellek szerint úgy tűnik, hogy legalább két-három hónapig képes lesz kiterjeszkedni. A jelenséget sok földrengés előzte meg, ezt látták is előre, és a lakosságot figyelmeztették is. A kár óriási” – mondta a Digi24 csatornának a fizikus professzor.

A szakemberek szerint nagyon nagy mennyiségű hamu szóródott szét a levegőbe, és más mérgező gázok is, amelyek befolyásolják a levegő minőségét. Például klór és bróm, amelyek kölcsönhatásba léphetnek a légkörben található vegyületekkel, és nagyon lecsökkenthetik az ózonréteget nagy magasságokban. Azt feltételezik, hogy a vulkánoknak nagy erejük van, meglátjuk, hogy ez most is így lesz -e, néhány százalékkal csökkenthetik az ózon mennyiségét.

A kén-dioxid az élőlények szervezetére káros hatással van, mely abban nyilvánul meg, hogy a légkör nedvességtartalmával egyesülve kénessavvá, majd pedig kénsavvá alakul és savas csapadék formájában károsítja az élőlényeket, a talajt és az épített környezetet, roncsolja a növényi szövetet.

A légkörben található elsődleges vegyületekkel való kölcsönhatásból származó másodlagos vegyületek „képernyőként” viselkednek, amelyek megakadályozzák, hogy a napsugarak mélyebbre hatoljanak a földbe, és ezzel lehűlést okoznak " – tette hozzá Silviu Gurlui.

A La Palma repülőtér bezárt, így a távozó turisták komppal mentek tovább. Senki nem sérült meg, de az anyagi kár jelentős volt – több mint 400 épület megsemmisült, és 190 hektár föld égett le.

 

(Kiemelt kép: El Paso, 2021. szeptember 24. Izzó lávát és hamufelhőt lövell ki a Cumbre Vieja tűzhányó a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén fekvő El Paso közelében 2021. szeptember 24-én. A földrengések, lávafolyamok, mérgező gázok, vulkáni hamu és savas eső veszélye miatt a sziget lakói közül már több mint hatezer embert kimenekítettek otthonából. A vulkánkatasztrófák elleni kanári-szigeteki projekt vezetője szerint várhatóan a lávafolyam rövidesen eléri az Atlanti-óceánt. Az 1000 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletű láva és a víz találkozása robbanásokat okozhat, és mérgező gázfelhők keletkezhetnek. MTI/EPA-EFE/Carlos de Saa)