Már az első fordulóban bukhat Bolsonaro

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, a voksolás favoritjának a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő számít a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

2022. október 2., 20:32

Szerző:

A legtöbb felmérés szerint Lula da Silva, aki 2003 és 2010 között volt Brazília államfője, 10-15 százalékponttal vezet Bolsonaro előtt. Amennyiben sikerül vasárnap az érvényes szavazatok több mint felét megszereznie – amire közvélemény-kutatások szerint van esélye –, akkor már az első fordulóban győzelmet arathat. 

Az eredményeket várhatóan néhány órával az urnazárást – helyi idő szerint délután öt óra (magyar idő szerint este tíz óra) – követően teszik közzé. Ha egyik jelölt sem képes a szavazatok több mint felét megszereznie, október 30-án második fordulót fognak tartani, ahol a két, legtöbb szavazatot szerző jelölt mérkőzik meg egymással. 

Bolsonaro ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy esetleg nem fogja elfogadni a voksolás eredményét, ami miatt sokan választásokat követő politikai válságtól vagy erőszakos megmozdulásoktól tartanak. A hivatalban lévő elnök egyebek között újra és újra bírálta az elektronikus szavazógépeket működtető testületeket, amelyek szerinte gyengék a csalással szemben, bár konkrét bizonyítékokkal nem szolgált, s egyik beszédében „hazugnak” nevezte a közvélemény-kutatási eredményeket. Felvetette azt is, hogy a hadsereg végezzen párhuzamosan szavazatszámlálást, bár ezt a katonaság elutasította. 

Vasárnap, szavazta leadásakor Bolsonaro mindemellett kijelentette, hogy tiszteletben fogja tartani a voksolás eredményét, ha a „szavazás tiszta és átlátható lesz”. 

Lula da Silva a társadalmi béke megőrzésére törekedett vasárnapi nyilatkozataival. „A társadalom többsége békét akar, nem pedig konfrontációt” – jelentette ki a baloldali politikus, miután leadta szavazatát Sao Bernardo do Campo városában. „Ha az emberek nem akarják ehhez tartani magukat és fittyet hánynak a törvényekre, az az ő bajuk. De úgy vélem, nem fog nehezünkre esni visszaállítani a demokráciát és a békét országunkban” – hangsúlyozta Lula da Silva, akit az UOL helyi hírportál idézett. 

A Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus szobrára a voksolás előtt e feszült légkörben „Béke a választásokon” üzenetet vetítették. 

A vasárnapi voksoláson választják meg a brazil kongresszus alsóházának 513 képviselőjét, és a 81 fős szenátus tagjainak harmadát, emellett a tagállami kormányzókat és helyi törvényhozási testületek tagjait.

(Kiemelt képünk: Jair Bolsonaro brazil államfő (b) és Orbán Viktor a Karmelita kolostorban 2022. február 17-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.