Egy melegfesztiválon terjedt tovább a majomhimlő

Marc Van Rast virológus jelentette be, hogy Belgiumban már a negyedik majomhimlős beteget azonosították és további esetek várhatóak. 

2022. május 23., 08:16

Szerző:

Negyedik majomhimlős esetet észleltek Belgiumban – erősítette meg Marc Van Ranst virológus a Twitter-oldalán. Belga hírügynökségi információk szerint az előző három esethez hasonlóan a negyedik is a május elején megrendezett antwerpeni Darklands nemzetközi melegfesztiválhoz kötődik. 


„Fontos, hogy mindenki, aki részt vett a Darklands Fesztiválon, figyeljen a jellemző  tünetekre. Ha himlő elváltozásokat találnak, a sürgősségi osztályon teszteltethetik magukat, és kerüljék a másokkal való szoros érintkezést"

– mondta Van Ranst.  A virológus szerint a járvány várható mértéke „egyre világosabbá válik", és megjegyezte, hogy „ezt korábban nem lehetett hallani a majomhimlő vírusokkal kapcsolatban”.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO közölte, hogy hamarosan tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogy mit kell tenni, ha valaki közeli kapcsolatba került egy majomhimlő vírussal fertőzött személlyel.

Belgiumon kívül Hollandiában, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és legutóbb Izraelben és Svájcban is észleltek majomhimlős eseteket. A majomhimlő vírus általában csak Nyugat- és Közép-Afrikában fordul elő. (Brusselstimes)

(Kiemelt képünk illusztráció. Himlővírus. Kép: ROGER HARRIS / SCIENCE PHOTO LIBRA / RHR / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.