Magyarország egyedüliként megvétózta az Azerbajdzsánt elítélő uniós nyilatkozatot

A nyilatkozat eredetileg egy közös uniós állásfoglalás lett volna, de Magyarország blokkolta. 

2023. szeptember 22., 14:54

Szerző:

Joseph Borell, az EU vezető diplomatája egy csütörtökön kiadott nyilatkozatban ítélte el a Hegyi-Karabahot lerohanó Azerbajdzsánt. Az elítélő nyilatkozat eredetileg egy közös uniós állásfoglalás lett volna, azonban elfogadásához mind a 27 tagállam beleegyezésére szükség lett volna. Végül Magyarország egyedüliként blokkolta a kezdeményezést – írta három különböző diplomáciai forrásra hivatkozva a Szabad Európa Rádió szerkesztője, Rikard Jozwiak a Twitteren. A hírt az azeri és az örmény sajtó is átvette.

A 24.hu megkérdezte az Európai Bizottságtól, hogy valóban Budapest állta-e útját a közös nyilatkozatnak, de nem válaszoltak érdemben a kérdésükre. Indoklásuk szerint az unió külpolitikai döntéshozatalával kapcsolatos bizalmas információt nem adhatnak ki. 

Mint ismert, Azerbajdzsán a héten pacifikálta a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régiót. A bakui kormány kedd reggel jelentette be, hogy „terrorelhárító” műveletet indított a területen, amely a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, ám de facto a helyi örmények kormányozzák. Örményország nem avatkozott bele a konfliktusba.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz az Európai Parlament plenáris ülésén, 2019. szeptember 11-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)

Joe Biden bejelentette, hogy bár készült a második ciklusára, de visszalép az elnökjelöltségtől, és inkább a jelenlegi feladataira koncentrál. Így nagy eséllyel a demokraták Kamala Harris jelenlegi alelnök mögé sorakozhatnak fel, aki előtt azonban még nagy út áll a jelöltségig. Mindeközben a világ vezetői sorban reagálnak Joe Biden döntésére.