Magyarország egyedüliként megvétózta az Azerbajdzsánt elítélő uniós nyilatkozatot

A nyilatkozat eredetileg egy közös uniós állásfoglalás lett volna, de Magyarország blokkolta. 

2023. szeptember 22., 14:54

Szerző:

Joseph Borell, az EU vezető diplomatája egy csütörtökön kiadott nyilatkozatban ítélte el a Hegyi-Karabahot lerohanó Azerbajdzsánt. Az elítélő nyilatkozat eredetileg egy közös uniós állásfoglalás lett volna, azonban elfogadásához mind a 27 tagállam beleegyezésére szükség lett volna. Végül Magyarország egyedüliként blokkolta a kezdeményezést – írta három különböző diplomáciai forrásra hivatkozva a Szabad Európa Rádió szerkesztője, Rikard Jozwiak a Twitteren. A hírt az azeri és az örmény sajtó is átvette.

A 24.hu megkérdezte az Európai Bizottságtól, hogy valóban Budapest állta-e útját a közös nyilatkozatnak, de nem válaszoltak érdemben a kérdésükre. Indoklásuk szerint az unió külpolitikai döntéshozatalával kapcsolatos bizalmas információt nem adhatnak ki. 

Mint ismert, Azerbajdzsán a héten pacifikálta a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régiót. A bakui kormány kedd reggel jelentette be, hogy „terrorelhárító” műveletet indított a területen, amely a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, ám de facto a helyi örmények kormányozzák. Örményország nem avatkozott bele a konfliktusba.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz az Európai Parlament plenáris ülésén, 2019. szeptember 11-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)

09:57

Az Egyesült Királyság forradalmasította az AIDS-tesztelést. Egy új technológiának köszönhetően olcsón és gyorsan ki lehet mutatni a vírust egy egyszerű vérvizsgálat során. A brit egészségügyi szervezet az NHS úgy döntött, hogy kísérleti jelleggel, minden balesetire bekerülő beteget szűrni fognak HIV-re is. Kivétel, ha a páciens külön kéri ennek mellőzését. Sir Elton John is felszólal a brit parlamentben, ahol a program folytatására biztatja a honatyákat.

09:42

Több mint öt órán át tartó, mintegy négyezer kilométeres repülőút után megérkezett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri szintű tanácskozására Szkopjéba Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.