Magyarázkodik a Fehér Ház Biden varsói beszéde miatt

Kicsit erősre sikeredett az utolsó mondat.

2022. március 26., 20:35

Szerző:

Váratlanul erős mondattal zárta a szombat esti beszédét Varsóban az amerikai elnök, amikor azt mondta: „Egy diktátor vágya, hogy újraépítsen egy birodalmat, sosem törheti le az emberek szabadságszeretetét. Ukrajna nem lehet győzelem Oroszország számára. És az Isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon" – írja a 444.

A lap szúrta ki, hogy az utolsó mondatra reagált Putyin szóvivője is, aki azt mondta, ezt nem Biden dönti el, hanem Oroszország népe. De magyarázkodnia kellett Biden hivatalának is. A CNN beszámolója szerint a Fehér Ház tisztviselői sietősen közölték, hogy az elnök nem rendszerváltást követelt, hanem arra gondolt, hogy nem engedhető meg Putyinnak, hogy a szomszédai vagy a régió felett gyakorolja a hatalmát.

„Nem Putyin oroszországi hatalmáról vagy egy rendszerváltásról beszélt.”

Felidézték, hogy a hónap elején Antony Blinken külügyminiszter is azt mondta, nem terveznek rezsimváltást, az orosz embereknek kell eldönteniük, ki vezeti őket.

(Kiemelt kép:  Varsó, 2022. március 26. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a varsói Király Vár előterében 2022. március 26-án. Biden előző nap érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Lengyelországba. MTI/AP/Evan Vucci)
 

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

 

2023. szeptember 27., 19:19

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.