Kiderült, hol nyaral a magyar

A magyarok előszeretettel választják Horvátországot, ha külföldi kikapcsolódásról van szó. 

2024. szeptember 17., 12:39

Szerző:

A Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének igazgatója, Ivana Herceg hétfőn Budapesten tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondta, idén újabb rekordot döntve  tovább nőtt Horvátországban a magyar turisták és vendégéjszakáik száma. Szeptember közepéig 736 ezer magyar utazó 3,7 millió éjszakát töltött az adriai államban. 

Tömegével mennek a magyarok 

Ivana Herceg arról is beszélt, hogy a magyarországi vendégek adatai már most túllépik a tavalyi egész éves adatokat. A múlt évben ugyanis 729 ezer magyar utazó érkezett Horvátországba, a vendégéjszakáik száma akkor megközelítette a 3,6 milliót. Most viszont még néhány hónap visszavan az évből, de a Horvátországba látogató magyarok száma elérte a 736 ezret. Az adriai állam egyébként alapvetően is népszerű, a turisztikai szakember állítása szerint ugyanis  augusztus végéig összesen 16,9 millió turista érkezett Horvátországba, ahol 89,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. Ez azt is jelenti, hogy a vendégek száma a 2023-as év azonos időszakához képest négy százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké pedig egy százalékkal.

A korábbiakhoz hasonlóan ebben az évben is Németország, Szlovénia és Ausztria volt a legjelentősebb küldő ország, ebben a sorban Magyarország a hetedik helyen szerepel.

A legnépszerűbb települések 

A külföldi turisták körében Rovinj, Dubrovnik és Porec volt ezen a nyáron is a leglátogatottabb település. A magyar vendégek számára pedig a Kvarner régió, Isztria, Zadar, Split és Sibenik régiója a legkedveltebb, a települések közül Crikvenica, Vir, Rovinj, Medulin és Porec szerepelt az élen. Ivana Herceg azt is kiemelte, hogy az Isztriai félszigeten 12 százalékkal emelkedett a magyar vendégéjszakák száma, ezen belül is Porecben a tavalyi hasonló időszakhoz képest ötödével több időt töltöttek a magyar turisták. A szakember kitért arra is, hogy a magyarok 26 százaléka utazási irodákon keresztül látogatott el Horvátországba, 74 százalékuk pedig egyénileg szervezte meg a nyaralását. 

A nyári szezonon kívül is 

Az adatok elemzése alapján egyébként jól látható, hogy a magyar látogatók aránya az év első negyedévében is jelentősen emelkedett, ami azt mutatja, hogy Horvátország egyre népszerűbb a nyári szezonon kívül is. Horvátországban amúgy idén év elején lépett életbe az új turisztikai törvény, ami kulcsfontosságú változást hoz a horvát turizmus fenntartható fejlődése érdekében. A regionális és helyi turisztikai szervezetek, az önkormányzatok és az állam is új lehetőségeket kapott, korlátozhatják például a vendéglátó- és szálláshelyek számát, a turisták létszámát a túlturizmus elkerülése érdekében, de a törvényi lehetőségekkel az idén még sehol nem éltek – árulta el a horvát turisztikai vezető.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Pexels)