Elsüllyedt egy vasércet szállító hajó a Dunán, magyar hajósokkal a fedélzetén

Elsüllyedt a Dunán a németországi Regensburg közelében egy német zászló alatt hajózó teherszállító, amelyen két magyar állampolgár teljesített szolgálatot.

2023. március 12., 12:53

Szerző:

A 85 méter hosszú monstrum teljesen a víz alá került. Egy zsilipmedencében feneklett meg, egyelőre nem tudni miért. A fedélzeten két magyar férfi volt, a kapitány és a kormányos, gumicsónakkal menekültek a partra, beleeshettek a vízbe is, mert kihűlés miatt kórházba vitték őket. A hajó vasércet szállított, a baleset után rengeteg olaj kifolyt, írja a tenyek.hu.

A baleset a Duna németországi szakaszán történt, Regensburg közelében, a Geislingnél lévő zsilipmedencében. A hajó teljesen elmerült a 11 méter mély zsilipben, a teteje sem látszik ki.

Az Achim nevű önjáró teherhajó a bajorországi Regensburgból az ausztriai Linzbe tartott vasérccel megrakodva, és a Giesling nevű vízerőmű melletti zsilipkamrában süllyedt el pénteken kora délután, a Felső-Pfalz kormányzati kerületi rendőr-főkapitányság közleménye szerint egyelőre tisztázatlan okból.

A zsilip irányítóközpontjának munkatársai riasztották a regensburgi vízirendőrséget, amelynek támogatására a tűzoltóság, a mentőszolgálat és a katasztrófavédelmi szolgálat (THW) is nagy erőkkel vonult a helyszínre.

A hajóból szivárgó dízel üzemanyag a zárt zsilipkapuk miatt egyelőre nem jelent veszélyt a környezetre, de a helyzet alakulását folyamatosan figyelemmel kísérik.

A hajó kiemelése „összetett mentési művelet” lesz, és valószínűleg csak a hétvége után lehet elkezdeni. A kár összege millió eurós nagyságrendű lehet, és a mentés költségei is jelentősek. Az egyelőre nem ismert, hogy a zsilipben is keletkezett-e kár.

A regensburgi közlekedésrendészeti felügyelőség vízirendészeti csoportja vízszennyezés úgynevezett kezdeti gyanúja alapján nyomozást indított, és az eset körülményeit a regensburgi ügyészség is vizsgálja.

(Kiemelt képünk: tények.hu)