Most először magyar nő is részt vehet a vatikáni szinóduson

Igaz, Romániát fogja képviselni.

2023. július 10., 10:02

Szerző:

2023 őszén rendezik meg a Vatikánban a pápai Szinódust, vagyis összehívják a katolikus egyház legjelentősebb tanácsadó testületét.  Idén első alkalommal vehetnek részt – és kapnak közülük néhányan szavazati jogot – laikusok, vagyis nem felszentelt személyek, köztük k is. Hatalmas megtiszteltetés lehetne a magyar katolikus egyház számára, hogy Csiszár Klára személyében magyarajkú teológus hölgy is meghívást kapott a 363 résztvevő közé, akik közül a nők létszáma 54 fő, de csak 29-en civilek, a többiek szerzetesnők – számol be róla a Szemlélek.

Csiszár azonban soha nem élt Magyarországon, noha szeretne. Erdélyből származik, a szinóduson is „Romania” szerepel a neve mellett. Jelenleg Linzben egyetemi professzor, de aktívan közreműködött a vajdasági Nagybecskerek egyházmegyei zsinatának megvalósításában is, vezető munkatársként.

Azért nem él és szolgál Magyarországon, mert itt nincs számára lehetőség, perspektíva – saját megfogalmazása szerint pár „egyszerű lépés” hiányzik ehhez.

A Szemlélek a többi magyar résztvevő kapcsán összegzi, hogy „hivatalból” jelen lesz a keleti rítusú részegyházak képviseletében az a Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, aki a legutóbbi parlamenti választás idején nyíltan kampányolt az egyik párt mellett, valamint az a magyarajkú, de Szerbiát képviselő Német László belgrádi érsek, aki ennek helytelenségére a Szemlélek felületén emlékeztette Kocsis Fülöpöt. Ott lesz még Kovács Gergely, Gyulafehérvár érseke és „központi meghívottként” Pál József Csaba temesvári megyéspüspök – mindketten ugyancsak Románia képviseletében.

Ebből az is következik a portál szerint, hogy

a román katolikus egyházat három magyar ember fogja képviselni a vatikáni szinóduson, míg a magyar római katolikus egyház közösségét egyetlen személy, Mohos Gábor segédpüspök,

A Szemlélek szerint egy segédpüspököt küldeni egy ennyire fontos eseményre sajátos üzenet: ennél alacsonyabb szinten csak akkor lehetne kezelni a részvétel lehetőségét, ha senki nem képviselné hazánkat. Ugyanakkor – ismeri el a portál – nem példa nélküli segédpüspök küldése: Európán belül így tesz Belgium, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Hollandia, Szlovákia és Ukrajna is.

(Fotó: RICCARDO DE LUCA / ANADOLU AGENCIA / Anadolu Agency via AFP)