Kegyetlen macskagyilkosság: Ledobta a vonatról a kalauznő

Macskagyilkossággal vádolják és követelik a feldühödött oroszok, annak a kalauznak kirúgását, aki ledobott szerelvényről egy macskát. 

2024. január 21., 18:30

Szerző:

A macskagyilkosság fél Oroszországot lázban tartja, százezrek követelik kirúgását  annak a kalauznak, aki ledobta a vonatról, ezzel halálát okozva – írja az RTL. A Twix nevű macskát január 11 óta  több százan keresték. Holtan találtak meg szombaton az oroszországi Kirov városában. A  macska kijutott a szállítódobozból a és kalauznő gyakorlatilag lehajította a vonatról, amikor a szerelvény megállt a Moszkvától keletre található városban. A macska gazdája, a Szentpéterváron élő, 25 éves Edgar Gaifullin nagyjából százezer forintnyi jutalmat ajánlott fel a cica megtalálójának. Kirov városát plakátok lepték el, és külön közösségi oldalt hoztak létre az esettel kapcsolatban, ami nagy botrányt okozott Oroszországban.

Több ezren követelik, hogy induljon eljárás a macskagyilkosság ügyében 

A kalauznő azt állította, hogy kóbormacskának hitte a szállítódobozából kiszökött cicát, és azért dobta le a vonatról a mínusz 30 fokos hidegbe. Twixet gazdája édesapja szállította a vonaton, és az állatnak külön jegyet is vásároltak. A cica azonban valahogyan kijutott a dobozból. A macskát több száz önkéntes kereste a kirovi vasútállomás környékén. Közben több mint hetvenezren írtak alá egy petíciót, amiben büntetőeljárás megindítását követelték a kalauz ellen, miután a helyi hatóságok erre nem voltak hajlandóak. Egy másik petíciót, amiben a nő kirúgását követelték, több mint kétszázezren írtak alá – írta a BBC

Az orosz állami vasúttársaság (RzhD) eleinte védte a kalauznőt, közölve, hogy a szabályoknak megfelelően járt el, és a RIA Novsztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint az orosz tisztségviselők nagy része is a kalauz mellé állt. Az RzhD azonban végül az országos felháborodás hatására kénytelen volt meghátrálni. A társaság szombaton bocsánatot kért a macska gazdáitól, közölve, hogy „őszintén sajnáljuk, hogy Twix meghalt”. A cica halálát a helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint állati harapás, valamint fagyás okozta. A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint a cég az eset miatt változtat szabályzatán, és megtiltják a kalauzoknak, hogy háziállatokat eltávolítsanak a vonatokról. A gazdátlan állatokat mostantól nem dobhatják csak úgy le a szerelvényről, hanem át kell adniuk állomási dolgozóknak, és állatvédelmi szervezeteket is értesíteniük kell.

Legutóbb a Balassagyarmati Járási Ügyészség emelt vádat macskagyilkosságért Magyarországon

Egy 50 éves férfi és 46 éves társa ellen vádat emelt a Balassagyarmati Járási Ügyészség, mert több külyökmacska életét is kioltották. A vádiratat alapján a fiatalabb férfi 2023. szeptember 12-én megkérte a másikat, hogy a háza padlásán lévő kölyökmacskákat „tüntesse el”, ezért egy doboz sört ajánlott neki. A másik férfi felment a padlásra, egy 30x30 centiméteres nylon zacskóba tette a pár napos cicákat, majd a fizetségül kapott sörrel együtt hazament. A háza udvarán a zacskó száját bekötötte, mert később akarta elásni az állatokat, majd elment otthonról.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)