Macron mintha elkezdett volna utazni Orbánra, páros lábbal szállt bele a miniszterelnök politikájába

2018. április 17., 16:34

Szerző:

Szenvedélyes beszédben állt ki az európai integráció eszméje mellett Emmaniel Macron francia elnök abban a beszédben, amelyet Strasbourgban tartott az Európai Parlament előtt.

Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

– Európa közös identitása az alapjogok és az emberi jogok tiszteletben tartására épülő liberális demokrácián alapul – hívta fel a figyelmet –, hozzáfűzve, nem szabad hagyni, hogy az EU más irányt vegyen, meg kell akadályozni a tekintélyelvűség jelentette veszélyt, hiszen ez gyengítené azt a demokráciát, amely megvédi az embereket, és garantálja az egyenlőséget. Bár nem mondta ki a magyar miniszterelnök nevét, mindenki tudta, hogy rá gondol, amikor azt mondta, az Egyesült Királyság távozása kétségeket ébresztett az EU jövőjével kapcsolatban, és 

úgy tűnik, Európában van egyfajta polgárháború, a nemzeti egoizmus és az elutasítás kezd úrrá lenni a európai egység eszméjén, és nő az illiberalizmus varázsa is.

A francia elnök szerint harcolni kell azoknak az eszméknek és annak a demokráciának a védelmében, amely tiszteletben tartja az egyén alapvető jogait.

– Ezt a demokráciát régen liberális demokráciának neveztek. Szándékosan használom ezt a kifejezést. Az ellen a halálos folyamat ellen  vesszük fel a küzdelmet, amely kontinensüket a tátongó szakadék, a nacionalizmus és a szabadság feladása felé taszítja

– mondta.  Hangsúlyozta azt is,, hogy meg kell szüntetni az észak-déli, kelet-nyugati vagy a nagyság szerinti megosztottságot. – Már így is többsebességű Európáról beszélhetünk, ha csak a schengeni vagy az euróövezetről beszélünk – magyarázta ezt.

– Nem akarok az alvajárók generációjához tartozni, egy olyan generációhoz, amely elfelejtette a saját múltját

– fűzte hozzá. Ami a migrációt illeti, szerinte támogatni kell minden közösséget, amely menekülteket fogad be, stabilizálni kell az afrikai országokat, támogatni bennük az emberi jogokat térnyerését, és növelni kell a fejlesztési segélyek hatékonyságát.

Macron nem először száll bele páros lábbal Orbánba mostanában. A hivatalba lépésének egyéves évfordulója alkalmából adott interjúban azt mondta, egyetlen értéket sem vall magáénak, amelyet ő képvisel, egy februári sajtótájékoztatóján pedig gyakorlatilag kinevette a magyar miniszterelnököt. Tavaly az amerikai elnök egója kapott tőle gyors egymásutánban néhány fricskát.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.