„Ma az oroszok a civilek elleni bűncselekmények olimpiai bajnokai” – Klicsko nekiment a NOB-nak

Volodimir Klicsko korábbi nehézsúlyú profi világbajnok ökölvívó szerint a NOB elárulta az olimpiai eszmét azzal, hogy visszaengedhetik az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi porondra.

2023. február 15., 12:47

Szerző:

Volodimir Klicsko korábbi nehézsúlyú profi világbajnok ökölvívó az olimpiai eszme elárulásával vádolta meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) és annak német elnökét, Thomas Bachot.

Az ukrán sportember a Sport Bild szerdai számában úgy nyilatkozott, hogy az orosz és fehérorosz sportolók visszaengedése a nemzetközi porondra helytelen politika.

„Bachnak vigyáznia kell, hogy a döntésével ne váljon Putyin kegyetlen háborújának a cinkosává” – fogalmazott Klicsko. Hozzátette: a német sportdiplomata nem engedheti meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök propagandaként használja az olimpián szereplő orosz sportolókat.

„Bachnak nem szabad elbújnia a fehér zászló mögé – most színeket kell mutatnia a szabad világért és az emberek szabadságáért” – szólított fel Klicsko.

A NOB vizsgálja annak a lehetőségét, hogy visszaengedi az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre, feltéve, hogy nem sértik meg az Olimpiai Chartát és nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút.

Klicsko ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a sportolók az országukat és annak politikáját is képviselik, néhányan közülük háborúpártiak.

„Ez őrület. Ma az oroszok a civilek elleni bűncselekmények olimpiai bajnokai” 

– fogalmazott. A 46 éves Klicsko egyúttal aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy ha az oroszok és fehéroroszok ott lehetnek a jövő évi, párizsi ötkarikás játékokon, akkor Ukrajna bojkottálhatja az eseményt.

„Ezt én támogatnám és remélem, hogy más nemzetek is állást foglalnának az ügyben” – fűzte hozzá.

Testvére, Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere hétfőn kijelentette: az orosz sportolóknak nyilvánosan állást kell foglalniuk az ukrajnai háború ellen, ha azt akarják, hogy részt vehessenek a 2024-es, párizsi olimpián.

(Fotó: Florian Gaertner / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP)