Fehéroroszország nem akadályozza többé a menekülteket

Azt mondja, ha akarnak menni, menjenek.

2021. november 27., 17:18

Szerző:

Az Európai Unióval szembeni határválság, amelyet Fehroroszország tekintélyelvű vezetője váltott ki, nem múlik el - bár a határon hetek óta csapdában rekedt emberek egy része kezd hazamenni a Közel-Keletre.

Pénteken Alekszandr Lukasenko a Lengyelországgal közös brüsszeli határátkelőnél járt, és azt mondta, hogy kormánya segíteni fog az illegális bevándorlók egy részének hazatelepítésében. De azt is elmondta, hogy a hatóságoknak nincsenek tervei arra, hogy megakadályozzák, hogy más emberek is megpróbáljanak nyugat felé erőszakkal utat törni.

„Szeretném, ha tudnák, hogy nem fogjuk önöket őrizetbe venni, repülőgépre kényszeríteni és hazaküldeni, ha nem akarják”

– mondta Lukasenko egy menekülttáborban tett látogatása során.

A múlt héten közel 400 ember repült Irakba. Csütörtökön és pénteken több mint 600-an tértek vissza Erbílbe, Irak autonóm tartományának, Kurdisztánnak a fővárosába, és szombatra újabb járatot terveznek. Lukasenko ugyanakkor világossá tette, hogy ha valaki élni akar a lehetőséggel, és át akar lépni a határon az EU-ba, kormánya nem fogja megakadályozni.

„Ha nyugatra akarsz menni, nem fogunk fojtogatni, megragadni és megverni. Ez az önök akarata. Ha átmész, menj csak. Ez egyszerű”

– mondta. 

Fehéroroszországi tisztviselők szerint mintegy 2000, főként közel-keleti menekült táborozott egy ideiglenes szállássá alakított raktárban a lengyel határ közelében. Az új menekültek érkezését az EU összehangolt erőfeszítései nehezítik, amelyek a Közel-Keletről Minszkbe érkező embereket szállító légitársaságokat fenyegetik. A lengyel hatóságok pénteken közölték, hogy több ezer ember marad a határ közelében, amelyet lengyel katonák és határőrök őriznek.

(Kiemelt képünk: Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök beszél a nemzeti egység napja alkalmából rendezett ünnepi koncerten Minszkben (Fehéroroszország). Az új nemzeti ünnepet először ünneplik a nyugat- és kelet-belorusz egyesülés napjaként 1939. szeptember 17-én, amikor a szovjet csapatok megszállták Lengyelország területét. Fotó: Viktor Tolocsko / Szputnyik / Szputnyik via AFP)