Lukasenka: aki belép Oroszország és Fehéroroszország Szövetségi Államába, atomfegyverhez jut

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök más államokat is meghívott, hogy csatlakozzanak az orosz-fehérorosz Szövetségi Államhoz, mondván, hogy ezt követően kérhetik taktikai atomfegyverek telepítését is területükön.

2023. május 29., 17:51

Szerző:

„Senki sem ellenzi, hogy Kazahsztán és más országok is ugyanolyan szoros kapcsolatokkal rendelkezzenek az Oroszországi Föderációval, mint mi” – hangoztatta Lukasenka az orosz állami televízióban vasárnap este közzétett interjújában a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című heti magazinműsorában.


„Ha valaki aggódik... akkor pofonegyszerű: Lépjen be Oroszország és Fehéroroszország Szövetségi Államába. Ez minden: mindenki atomfegyverhez jut” 

– jelentette ki Lukasenka, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindez a magánvéleménye. Lukasenka beszélt arról is, hogy „stratégiailag meg kell érteni”, hogy Minszk és Moszkva egyedülálló eséllyel rendelkezik az egyesülésre.


Kaszim-Dzsomart Tokajev kazah elnök ugyanakkor visszautasította ezt az elképzelést.


„Lukasenka javasolta, hogy Kazahsztán lépjen be a Szövetségi Államba. Mulatságosnak vettem a tréfáját. Úgy vélem, nincs erre szükség, mivel más integrációs formák is léteznek, ilyen mindenek előtt az Eurázsiai Gazdasági Unió” – idézte Tokajevet a kazah államfő hivatala.

„Ami az atomfegyvereket illeti, nincs szükségünk rájuk, mert a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződéshez (NPT) és az atomfegyverek teljes betiltását előíró nemzetközi egyezményhez (TPNW) is csatlakoztunk. Tartjuk magunkat ezen nemzetközi egyezmények keretében vállalt kötelezettségeinkhez” – hangsúlyozta a kazah elnök.


Lukasenka csütörtökön jelentette be, hogy megkezdődött a taktikai atomfegyverek átszállítása Oroszországból Fehéroroszországba. A Szovjetunió 1991-es összeomlása óta ez lenne az első alkalom, hogy ilyen fegyvereket állomásoztatnak Oroszország területén kívül.

(Fotó: Belarusz Elnöki Sajtószolgálat / AFP)

 

06:54

Két ember halt meg Rotterdamban a két helyszínen, egy magánházban és az Erasmus Egyetemi Klinikán elkövetett lövöldözésben – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap rendőrségi információkra hivatkozva csütörtökön.

Egy fegyveres két embert súlyosan megsebesített a rotterdami Erasmus Egyetemi Klinikán, az épületben tűz ütött ki, a gyanúsítottat előállították – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap csütörtökön.

Kanadának tanulnia kell abból a botrányból, amelyet egy náci veterán ottawai parlamenti megünneplése robbantott ki, és a továbbiakban szolidárisnak kellene lennie a nácizmus elítélésére irányuló orosz kezdeményezésekkel az ENSZ-ben – jelentett ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozta.

2023. szeptember 28., 19:46

Történelmi pillanatként értékeli, Székelyföld önrendelkezése szempontjából pedig „jelzésértékűnek” tartja a francia államfő Korzika autonómiájával kapcsolatos csütörtöki bejelentését Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezető politikusa.