Az amerikai védelmi miniszter elismerte hibáját kórházi kezelésének eltitkolásában

Elismerte az amerikai védelmi miniszter, hogy a kórházi ápolásáról nem megfelelően tájékoztatták a közvéleményt.

2024. január 7., 08:31

Szerző:

Lloyd Austin ezt szombaton kiadott közleményében jelezte, öt nappal azt követően, hogy kórházba került, amiről értesülések szerint Joe Biden elnököt sem informálták.

A védelmi miniszter kiemelte, hogy a tájékoztatás módjáért vállalja a felelősséget, és a jövőben jobb munkát végez majd e téren, ugyanakkor azt is írta, „ez része volt az őt érintő orvosi eljárásnak”.

Egyben köszönetet nyilvánított az orvosoknak az ellátásért, és közölte, hogy készül munkájának folytatására, a visszatérésre a Pentagonba.

Lloyd Austin hétfő óta tartó kórházi kezelését pénteken késő este ismerte el a Pentagon szóvivője, aki jelezte, hogy a miniszter január 1-je óta a Washington melletti Walter Reed Katonai Kórházban tartózkodik. Pat Ryder annyit mondott, hogy a tárcavezetőt egy tervezett műtéti beavatkozás nyomán fellépett komplikáció miatt kellett ápolni. Miniszterének állapotáról a szóvivő pénteken nem adott tájékoztatást "a változó helyzetre" hivatkozva.

Illetékesektől származó információ szerint Lloyd Austin intenzív ellátást kapott. Közben az Egyesült Államok fegyveres erőit irányító tárca vezetését Kathleen Hicks miniszterhelyettes vette át, aki a héten szabadságát töltötte Puerto Ricóban.

Sajtóinformációk szerint az ügy megütközést keltett az adminisztráció vezetőinek körében, különösen, mert Joe Biden elnököt is csak csütörtökön délután tájékoztatta nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan, miután tudomást szerzett a védelmi miniszter kórházi tartózkodásáról.

A Pentagon titkolózását tiltakozó levélben kifogásolta a védelempolitikával foglalkozó szakújságírókat tömörítő szervezet, a Pentagoni Sajtószövetség (Pentagon Press Association). Azt írták, önmagában a tény, hogy "a miniszter a Walter Reed Központban van, és a Pentagon csak négy nappal később riasztja a közvéleményt, felháborító". Hozzátették: olyan időkben, amikor egyre nagyobb veszély fenyegeti a Közel-Keleten szolgáló amerikai katonákat, valamint az Egyesült Államok jelentős szerepet játszik az ukrajnai és az izraeli háborúban, különösen fontos, hogy az amerikai közvélemény tisztában legyen első számú védelmi vezetőjének egészségi állapotával és döntéshozatali képességével.

A Pentagon eljárása, Lloyd Austin kórházi kezelésének eltitkolása szembemegy az általánosan bevett tájékoztatási gyakorlattal az amerikai elnökről és a vezető tisztségviselőkről.

A 70 éves Lloyd Austin 41 év katonai szolgálat után, tábornoki ranggal 2016-ban vonult nyugállományba, és 2021 januárja óta védelmi miniszter Joe Biden elnök kormányában.

(Kiemelt kép: Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (nem látható) közös sajtótájékoztatót tart az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) védelmi miniszteri találkozójának második napján a NATO brüsszeli központjában 2022. június 16-án. Dursun Aydemir / Anadolu Agency /AFP)

 

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.