Litvániában korlátozzák a be nem oltottak jogait

A döntés miatt csaknem ötezren tüntettek a litván parlament előtt.

2021. augusztus 11., 20:32

Szerző:

A litván kormány szerdán úgy döntött, hogy jelentősen korlátozza azoknak az állampolgároknak a jogait a mindennapi életben, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen, írja az MTI. A kabinet sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az ilyen személyek szeptember 13-tól nem látogathatnak meghatározott kategóriájú üzleteket, sem tömegrendezvényeket, és nem vehetnek igénybe személyes kapcsolattartást igénylő szolgáltatásokat.

A hatóságok eredetileg azt tervezték, hogy a be nem oltottak számára megtiltják a közösségi közlekedés igénybevételét és azt, hogy bemehessenek egészségügyi intézményekbe rutinellenőrzés céljából, ám ezeket az intézkedéseket végül elvetették. A kormány jelezte, hogy a gazdasági egységek szeptember 13-át megelőzően is bevezethetnek ilyen korlátozásokat, amennyiben felkészültek rájuk. Döntését a kormány azzal indokolta, hogy az ösztönzi az oltási kampányt.

A lépés tüntetéseket váltott ki a balti országban, kedden mintegy ötezren vonultak a parlament épületéhez. Néhány száz tiltakozó estére lezárta az épület kijáratait, úgyhogy a képviselők nem tudták elhagyni a parlamentet. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, mintegy 10 rendőr megsérült, 26 embert őrizetbe vettek. A rendőrség elkezdte a történtek kivizsgálását.

(Kiemelt kép: Emberek maszkban sétálnak Vilniusban, Litvánia fővárosában 2020. december 15-én. Fotó: Paulius Peleckis / Anadolu Agency via AFP)

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.