A legmagasabb készültségbe helyezték a gyorsreagálású haderőt

Arvidas Anušauskas litván hadügyminiszter szerint a legmagasabb készültségbe helyezéssel az esetlegesen a mobilizáció közben és követően előforduló orosz katonai provokációk megelőzése miatt van szükség.

2022. szeptember 21., 11:36

Szerző:

Az oroszországi mozgósítás és eszkaláció bejelentése után a legmagasabb készültségi fokozatba helyezte a kormány Litvánia gyorsreagálású hadtestét. Arvidas Anušauskas védelmi miniszter szerint a lépés az esetleges orosz katonai provokációkra adott gyors válasz miatt szükséges, és a rendelet nyomán azonnal hatályba lép.

A miniszter Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott, a katonai mozgósítás, ami összesen 300 000 orosz katonát érint, a Litvániával szomszédos Kalinyingrádi régiót is érinti, ezért mindenképpen szükséges volt a legmagasabb készültség elrendelése.

Moszkvai beszédében Vlagyimir Putyin ugyan „részleges mozgósításról” beszélt, ez a gyakrolatban viszont a hivatásos, tartalékos állomány egészének, mintegy 300 000 embernek a behívását és kiképzését jelenti. Ez egyenlő az általános mozgósítással, ami a balti orosz exklávénál, Kalinyingrádnál különösen nagy éberségre készteti a NATO-tag Litvániát is.

(Kiemelt kép: Litván és lengyel katonák egy 2021-es NATO-hadgyakorlaton. Fotó: Yuriy DYACHYSHYN / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.