Brit külügyminisztérium: Putyin beszéde veszélyes eszkaláció, komolyan kell vennünk

Gillian Keegan, a Foreign Office államtitkára leszögezte, nagyon is komolyan kell venni az eszkalációt, amit Vlagyimir Putyin nukleáris fenyegetései jelentenek.

2022. szeptember 21., 10:26

Szerző:

A „történelem önkényes újraírásával” és a helyzet veszélyes eszkalációjával vádolta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt Gillian Keegan konzervatív parlamenti képviselő és a brit Foreign Office államtitkára. A Guardian összegzője szerint Keegan a Sky News hírcsatornának Putyin és Szergej Sojgu hadügyminiszter reggel sugárzott beszédeit úgy értékelte,

„Ez olyan dolog, amit nagyon is komolyan kell vennünk, mert, tudja, nem mi irányítunk. Abban sem vagyok biztos, hogy ő [Putyin] teljes mértékben ura a helyzetnek. Úgy értem, ez egyértelműen egy eszkaláció.”

Magyar idő szerint reggel 8-kor sugárzott beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök deklarálta, értékelése szerint Ukrajnában nem az ukrán sereggel, hanem a nyugati hatalmakkal visel háborút Oroszország. Miután pedig közölte, értékelése szerint az amerikaiak és a nyugat-európaiak „veszélyes nukleáris fenyegetéseket” közöltek, ő maga is kijelentette, Oroszország kész minden eszközzel megvédeni területi integritását, beleértve a nukleáris arzenált is.

„Ez nem blöff” – tette ehhez még hozzá Putyin a nyomaték kedvéért.

Beszédét követően Szergej Sojgu hadügyminiszter pedig úgy fogalmazott „minden fegyverünk készenlétben áll, ideértve a nukleáris triádot is”, ami Oroszország föld-víz-levegő stratégiai nukleáris arzenálját jelenti.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke, 2017. február 2-án. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

18:24

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

15:38

Legalább negyvenegyen meghaltak a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban a héten Zahedanban – közölte az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet vasárnap.

15:24

Az izraeli kormány programot fogadott el az orosz bevándorlók fogadására, mely segíti beilleszkedésüket – jelentette a Maárív című izraeli újság hírportálja vasárnap.