Putyin már az atomháborúra készül?

Az biztos, hogy Vlagyimir Putyin mindenképp meg akarja nyerni az ukrajnai háborút. 

2022. szeptember 21., 10:13

Szerző:

Oroszország szorult helyzetbe került Ukrajnában, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig a nukleáris háború határáig is elmehet, mintsem hogy beismerje, vereséget szenvedett, írja a Guardian elemző cikke nyomán az Index.

Hét hónappal azután, hogy Oroszország megkezdte invázióját, az orosz csapatokat visszaverték a Harkivi régióban, az ukrán erők Luhanszkban jelenleg is nyomulnak előre, Herszonban pedig szorongatják az inváziós erők csapatait és utánpótlási vonalait. Katonai szakértők szerint jelen pillanatban az sem kizárt, hogy Oroszország elveszítheti a 2014 óta birtokolt területeket, ha az orosz hadsereg nem tudja megállítani Ukrajna ellentámadását.

A megaláztatással szembesülve Putyin újabb fenyegetéssel állt elő: „népszavazást” tartat a helyi regionális erőkkel Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon térségében, igyekszik ezeket a régiókat minél előbb Oroszországhoz csatolni.

„Abból ítélve, ami történik és ami történni fog, vagy a közelgő győzelmünk, vagy a nukleáris háború áll küszöbön. Nem látok harmadik lehetőséget”

– mondta Margarita Simonyan, az orosz állam által finanszírozott RT televízió főszerkesztője és a háború egyik hangos lobbistája. „Moszkva lépései arra irányulnak, hogy vagy minél hamarabb véget vessen a háborúnak, vagy ha ez nem sikerül, akkor másra hárítsa a felelősséget, és védelmi háborúvá változtassa Oroszország invázióját egy szomszédos ország ellen” – írta Alekszandr Baunov orosz politikai elemző.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök keresztet vet egy ortodox húsvéti istentiszteleten 2022. április 23-án késő este Moszkvában. (Fotó: Alexander NEMENOV / AFP)