Lezuhant egy amerikai katonai repülőgép a Földközi-tenger keleti medencéjében

A baleset gyakorlatozás közben történt – állítja az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon által szombaton kiadott közlemény. A személyzet sorsa egyelőre ismeretlen.

 

2023. november 12., 07:25

Szerző:

Az amerikai hadsereg térségért is felelős európai parancsnokságának bejelentése szerint „baleset történt, amelynek következtében a gép lezuhant”. A katonai jármű kizárólag gyakorlat miatt volt a levegőben, „ellenséges cselekményre utaló jelek nincsenek” – tudatták. A szerencsétlenül járt gép típusával, az incidens pontos helyével és idejével kapcsolatban, valamint a gép személyzetének sorsáról nem közöltek részleteket.

Az Izrael elleni október 7-i nagyszabású Hamász támadás nyomán az Egyesült Államok fokozta katonai jelenlétét a térségben, többi között ott tartózkodik két repülőgép-hordozó és kísérő hadihajói, valamint a Közel-Keleten állomásozó amerikai tengerészgyalogságot is készenlétbe helyezték.

Szombat hajnalban újabb dróntámadást intéztek az amerikai hadsereg által használt egyik létesítmény ellen Szíria északkeleti részén. Az egyik pilóta nélküli katonai eszközt lelőtték, a másik az amerikai légitámaszpont területén ért földet, de nem robbant fel, így sérülést sem okozott – közölték a védelmi erők.

Október 17. óta ez volt a 48. támadás Szíriában és Irakban szolgáló amerikai egységek ellen. A Pentagon csütörtöki közlése szerint eddig 56 amerikai katona szenvedett kisebb sérüléseket, de ellátásuk után mindegyikük visszatért a szolgálatba.

Szintén szombaton telefonon egyeztetett Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel, akinek megerősítette az Egyesült Államok álláspontját, miszerint Izraelnek joga van az önvédelemhez, ugyanakkor felhívta a Gázai-övezetben való civilek védelmének fontosságára, és hangsúlyozta, hogy nem szabad megengedni a harcok túlterjedését a Gázai övezeten, és meg kell előzni a regionális eszkalációt a Közel-Keleten.

(Kiemelt kép illusztráció: az Egyesült Államok Légierejének (USAF) B-52H Stratofortress stratégiai bombázója 2023. október 19-én a Jungwon légibázison Cheongjuban, Észak-Csungcsong tartományban, Dél-Koreában. Fotó: Takayuki Nakagawa / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)