Lezárták a bolognai ferde tornyot

Az olaszországi Bologna városában lévő középkori tornyot, amely éppúgy dől, mint híres pisai megfelelője, lezárták, mert attól tartanak, hogy összedől.

2023. december 2., 11:23

Szerző:

Az olasz hatóságok megkezdték az 5 méter magas sorompó építését a 12. századi Garisenda torony körül, mert attól tartanak, hogy összedől. A 47 méteres (154 láb) torony dőlésszögében eltolódásokat észleletek. Bologna városi tanácsa szerint a helyzet „rendkívül kritikus”. A helyszínt először októberben zárták le. A tanács polgári védelmi tervet indított a torony megóvása érdekében, és azt mondta, hogy a most megkezdett munkálatok „a biztonságossá tétel első fázisát jelentik”. A torony köré fém sziklaomlás-hálót is telepítenek – írja a BBC

A Garisenda-torony egyike annak a két toronynak, amely Bologna látképét uralja. A másik, az Asinelli-torony körülbelül kétszer olyan magas, és szintén megdől, bár nem ilyen drámaian, és általában a turisták számára is megmászható. Az építményeket 1109 és 1119 között építették, bár a Garisenda torony magasságát a 14. században csökkentették, mert már akkor elkezdett dőlni. A tornyot Dante 1321-ben elkészült Isteni komédia című költeménye is említi. 

Az akadály építése a jövő év elején fejeződik be, míg a torony és az alatta lévő tér a helyreállítási munkálatok idejére várhatóan néhány évig zárva marad.A város becslései szerint csak a sorompó 4,3 millió euróba (3,7 millió font) fog kerülni, és a helyreállítás költségeinek fedezésére egy közösségi finanszírozást indított. A város „rendkívüli kihívásnak" nevezte a projektet, amely „az egész város és a világ minden tájáról érkező, Bolognát és annak egyik legfontosabb szimbólumát szerető emberek elkötelezettségét” igényli.

(Kiemelt képünkön: A két bolognai torony, Garisenda és Asinelli tornyok, Bologna, Emilia Romagna, Olaszország, Európa
Francesco Fanti / Robert Harding RF / robertharding via AFP)

 

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellett az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben – közölte az uniós tanács hétfőn.