Lengyelország növeli a katonai készültség szintjét

A lengyel kormányszóvivó bejelentette, hogy megnövelik az ország katonai készültségének szintjét a kedd délutáni rakétacsapás miatt, valamint szóba került a NATO 4. cikkelyének életbe léptetése is.

2022. november 15., 22:41

Szerző:

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartott Varsóban kedd este, ahol elmondta, hogy a kormány az ukrán határ közelében történt rakétaincidens miatt növelik a lengyel hadsereg készültségi szintjét – írta a Guardian.

Müller megerősítette, hogy a rakétabecsapódásban két ember meghalt.

Újságíróknak elmondta, hogy a kormány mérlegeli, hogy életbe léptesse-e a NATO 4. cikkelyét, ami azt jelentené, hogy a NATO-tagok találkozójára kerülne sor, miután az ország területi integritása, politikai függetlenséga vagy biztonsága veszélybe került.

Még nem tudni, kié a rakéta

A lengyel kormány rendkívüli vészhelyzeti tanácsot hívott össze Varsóban, miután egy vagy több rakéta két embert ölt meg a lengyel lublini régióban. A lengyel kormány Védelmi Tanácsamár vizsgálja az eset körülményeit, arra kértek minden sajtóterméket, hogy a hivatalos tájékoztatás előtt ne vonjanak le következtetéseket.

A találgatás azonban különböző, meg nem erősített információkra hivatkozva máris elindult. Az esetről a brit Guardian amerikai titkosszolgálati információkra hivatkozva annyit közölt, orosz rakétákról van szó. Egy lengyel, twitterező újságíró pedig ugyancsak meg nem erősített forrásból dolgozva azt írta, minden bizonnyal egy, az ukrán légvédelem által lelőtt orosz rakéta robbanófeje okozott pusztítást lengyel területen.

Oroszország Védelmi Minisztériuma közben ugyancsak nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozzák, nem orosz rakéta robbant Lengyelországban, és ezek a vádak „szándékos provokációk a helyzet eszkalálására”. 

(Kiemelt kép: Piotr Muller Varsóban, Lengyelországban 2022. március 24-én Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP)