Lengyelország segítséget kért a határai megvédésére

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.

2024. június 27., 12:33

Szerző:

A négy miniszterelnök a PAP lengyel hírügynökség által megszerzett, az EU csütörtökön kezdődő csúcstalálkozója előtt elküldött levelében azzal érvelt, hogy az Európai Unió – és így Lengyelország –Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határa mentén kiépítendő védelmi infrastruktúra hatékony eszköz lenne az uniót onnan fenyegető katonai és egyéb hibrid támadásokkal szemben.

A négy miniszterelnök szerint a közösen indítványozott projekt kivitelezéséhez - tekintettel annak méreteire és költségére - különleges támogatásra van szükség az EU-tól mind politikai, mind pénzügyi téren.

Lengyelország a közelmúltban új védelmi program bevezetéséről döntött Keleti Pajzs néven, a Fehéroroszország felől érkező hibrid támadások, illetve az orosz-ukrán háború miatt, Észtország, Lettország és Litvánia hasonló okokból megállapodtak egy úgynevezett Balti Védelmi Vonal kiépítéséről.

A négy miniszterelnök szerint az Európai Uniónak többet kellene költenie védelemre, és össze kellene hangolnia kezdeményezéseit a NATO-val. A négy ország várhatóan felveti az ügyet a jelenlegi EU-csúcson.

A lengyel-fehérorosz határon belépési tilalom lépett életbe

Az illegális bevándorlók száma jelentősen megnőtt az utóbbi időszakban, ezért Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter a lengyel-fehérorosz határsáv egyes szakaszaira vonatkozó belépési tilalomról szóló rendeletet írt alá – közölte az MTI. Az intézkedés június közepén lépett érvénybe, és 90 napig marad hatályban. Külön engedély alapján fognak csak beengedni a zónába meghatározott személyeket, például újságírókat és a humanitárius szervezetek munkatársait.

lengyel kormány szerint a belépési tilalom célja, hogy növeljék a civilek, valamint Lengyelország keleti határát őrző köztisztviselők biztonságát, és korlátozzák az embercsempészek aktivitását. A belépési tilalom a több mint 400 kilométer hosszú lengyel-fehérorosz határvonal mintegy 60 kilométer hosszú szakaszát érinti. Ebből megközelítőleg 44 kilométer hosszú szakaszon a zóna szélessége 200 métert tesz ki, 16 kilométeres szakaszon pedig - ahol természeti rezervátumok, erdők vannak - mintegy 2 kilométer széles sávról lesz szó.

Túl nagy lett az illegális bevándorlók miatti nyomás 

lengyel-fehérorosz határra nehezedő migrációs nyomás miatt már az előző kormány idején, 2021 szeptemberében is 183 határövezeti települést érintő belépési tilalmat vezették be a térségen kívül élők számára. A tilalmat 2022 júliusában egy 200 méter széles határ menti sávra, majd tavaly év elejétől 15 méteres sávra korlátozták. Az enyhítés oka az volt, hogy a határvonal jelentős részén közben felépült az elektronikus riasztórendszerrel felszerelt acélkerítés.

Az új belépési tilalmat azt követően jelentették be, hogy május végén a határon átjutni próbáló egyik illegális bevándorló megkéselt egy, a határőröket segítő lengyel katonát.  A 21 éves Maciej Sitek június 6-án belehalt sérüléseibe. Szerdai temetése alkalmából délben Lengyelország-szerte a határőrség, a tűzoltóság és a rendőrség szirénahanggal tisztelgett a katona emlékének.

Lengyelország megerősíti a határvédelmet 

Május végi bejelentés szerint Lengyelország tovább fogja fejleszteni a keleti határszakasz védelmét –  a Keleti Pajzs nevű projekt keretében korszerű térfigyelő és drónrendszereket telepítenek, terepakadályokat, valamint a lakosság és a katonák számára szánt búvóhelyeket létesítenek. A kormány által hétfőn elfogadott, most a parlament elé kerülő tervezet értelmében módosítanának a határt őrző rendvédelmiseket érintő fegyverhasználati előírásokon is.

(Képünk illusztráció: Lengyel katonák szögesdrótot állítanak fel a lengyel-orosz határon Kalinyigrád mellett 2022. November 5-én.  Forrás: Omar Marques / Anadolu Agency/Anadolu via AFP)