Újabb korlátozás a lengyel-fehérorosz határforgalomban

Lengyelország keddtől felfüggeszti a forgalmat a fehérorosz fuvarozók számára egy újabb lengyel-fehérorosz határátkelőn, válaszul a kétoldalú forgalmat korlátozó legutóbbi minszki intézkedésre.

2023. február 20., 18:31

Szerző:

Mariusz Kaminski belügyminiszter döntését a varsói tárca sajtóközleményében azzal indokolta, hogy Fehéroroszország pénteken bejelentette: a lengyel fuvarozók ezentúl csak a lengyel-fehérorosz határátkelőkön léphetnek be Fehéroroszországba, a lett-, illetve litván-fehérorosz határon át nem engedik be őket.


A Kukuryki lengyel-fehérorosz közúti határátkelőt érintő lengyel döntés kedd estétől válik hatályossá, és addig marad érvényben, amíg a fehérorosz hatóságok meg nem szüntetik a lengyel fuvarozókat érintő korlátozásaikat – olvasható a lengyel belügyminisztérium közleményében. A hat lengyel-fehérorosz közúti határátkelő közül ezentúl csak egy fog működni, mégpedig a Kukurykitól mintegy tíz kilométerre fekvő Terespol melletti, amelyet viszont eredetileg csak személygépkocsiknak és autóbuszoknak szántak.


Február 10-től Lengyelország ugyanis „komoly biztonsági államérdekre” hivatkozva felfüggesztette a forgalmat a Bobrowniki közúti határátkelőn. A döntést egy nappal azután hozták, hogy a fehérorosz bíróság nyolc év szigorított fegyházra ítélte Andrzej Poczobut fehéroroszországi lengyel kisebbségi vezetőt.


Korábban három átkelőt – a kuznicait, polowceit és slawatyczeit – átmenetileg bezárták a Fehéroroszországon át Európába tartó illegális bevándorlás miatt. A lett-, illetve litván-fehérorosz határon a lengyel fuvarozókat érintő korlátozásokkal Minszk a Bobrowniki határátkelő bezárására reagált. A fehérorosz külügyi tárca egyúttal bejelentette a fehérorosz Hrodna (Grodno) városában működő lengyel főkonzulátus létszámának csökkentését, valamint a lengyel határőrség összekötő tisztjének kiutasítását, akit eddig a lengyel és a fehérorosz hatóságok közötti közvetítéssel bíztak meg.


Lukasz Jasina lengyel külügyi szóvivő hétfőn a PAP hírügynökséggel közölte: az összekötő tiszt szerda estig hagyja el Fehéroroszországot, és korábbi fehérorosz bejelentés értelmében valószínűleg a hrodnai főkonzulátus két munkatársa is távozik. A főkonzulátus továbbra is működik – tette hozzá.

(Kiemelt képünk illusztráció: Lengyel határőrök a fehérorosz határon járőröznek Terespol környékén 2021. december 16-án. Fehéroroszországból az Európai Unióba igyekvő migránsok ezrei próbálnak meg illegálisan átjutni a lengyel határon. MTI/PAP/Bartlomiej Wojtowicz)