Hangfelvételbe bukott bele az ukrán kormányfő, benyújtotta a lemondását

2020. január 17., 12:01

Szerző:

Írásban benyújtotta lemondását Olekszij Honcsaruk ukrán kormányfő Volodimir Zelenszkij elnöknek - ezt maga a politikus jelentette be a Facebook-oldalán. Az elnöki hivatal jelezte, megkapták a miniszterelnök nyilatkozatát, fontolóra veszik az abban foglaltakat, később döntenek róla.

Honcsaruk a bejegyzésében hangsúlyozta, azért vállalta a miniszterelnöki posztot, hogy végrehajtsa Zelenszkij programját. "Számomra ő a nyitottság és tisztesség példája. Annak érdekében, hogy kiküszöböljük az elnök iránti tiszteletünkkel és bizalmunkkal kapcsolatos kétségeket, a lemondólevelet megírtam és átadtam az elnöknek, felhatalmazva arra, hogy benyújtsa a parlamentnek" – írta a kormányfő.

A mindössze 35 éves – civilben jogász –Honcsarukot csak tavaly augusztusban nevezte ki az ukrán államfő és épp Zelenszkij-ellenes kijelentései miatt döntött a lemondás mellett.

Két napja nyilvánosságra került egy hangfelvétel az interneten, amelyen állítólag kormánytagokkal és jegybanki vezetőkkel arról értekezik, miként vezessék félre az elnököt, amikor megmagyarázzák neki a nemzeti valuta árfolyamának alakulását és az országban zajló gazdasági folyamatokat.

A felvételen – amelynek valódiságát egyelőre a kormányoldalon kétségbe vonják – egy Honcsarukéhoz hasonlító hangú szereplő kijelenti: Zelenszkij alig ért valamit a pénzügyekből, és saját magát "tudatlannak" nevezi általában a gazdasági kérdésekben.

A lemondásáról szóló üzenetében a miniszterelnök ecsetelte a tisztségében eddig eltöltött négy hónap alatt elért eredményeit. Hozzátette, csapata megteremtette az alapot az ország 2020. évi fejlődéséhez. 

Fő kihívásnak az állami szektort ellepő korrupció leküzdését nevezte, de mint írta, néhány hónap alatt meglehetősen nehéz megszüntetni a több évtized alatt kiépült "korrupciós sémákat".

Kabinetjét "tisztességes emberek csoportjának" nevezte, és biztosított afelől, hogy "a kormányzat legfelső szintjén nincs korrupció".

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az ukrán alkotmány szerint a miniszterelnöknek a parlamenthez kell benyújtania lemondását. A miniszterelnök elveszti tisztségét aznap, amikor a parlament megszavazza menesztését. Vele együtt a parlament az egész kormányt meneszti.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.