Lemondott Új-Zéland miniszterelnöke

Sokkolta az országot Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke, amikor lemondását jelentette be helyi idő szerint csütörtök reggel. 

2023. január 19., 07:57

Szerző:

Lemondását jelentette be Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke a helyi idő szerint csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján, és egyúttal megerősítette, hogy nem indul újra a tisztségért az idén októberre kiírt választásokon. Ardern kimerültséggel indokolta döntését – írta a The Guardian

„Elmegyek, mert egy ilyen kiváltságos szereppel felelősség is jár. Az a felelősség, hogy tudd, mikor vagy a megfelelő személy a vezetésre, és azt is, mikor nem. Tudom, hogy mit igényel ez a munka. És tudom, hogy már nincs bennem elég tartalék ahhoz, hogy rendesen végezzem. Ez ilyen egyszerű” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy hogyan szeretné, ha az új-zélandiak emlékeznének a vezetésére, azt felelte, hogy úgy, mint aki mindig megpróbált kedves lenni. „Remélem, azzal a meggyőződéssel hagyom itt az új-zélandiakat, hogy lehet kedvesnek, de erősnek, empatikusnak, de határozottnak, optimistának, de céltudatosnak lenni” – tette hozzá.

Ardern lett a világ legfiatalabb női kormányfője, amikor 2017-ben, 37 évesen miniszterelnökké választották. Ő vezette Új-Zélandot a Covid-19 járványon és olyan súlyos katasztrófákon, mint a két christchurchi mecset elleni terrortámadás és a Fehér-sziget vulkánkitörése. Az elmúlt évben jelentősen megnőtt az Ardernnel szembeni erőszakos fenyegetések száma, különösen az összeesküvés-elméleteket valló és oltásellenes csoportok részéről, akiket az ország oltási kötelezettségei és a Covid-19 zárlatai dühítettek fel. Ardern azonban azt mondta, hogy nem a munkával járó megnövekedett kockázat áll a lemondásról szóló döntése mögött.

(Kiemelt képünk: A TVNZ által az AFPTV-n keresztül 2023. január 19-én készített videóképkockán látható, amint Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök bejelentette, hogy a jövő hónapban lemond tisztségéről Wellingtonban. Fotó: TVNZ / AFPTV / AFP)

 

 

16:47

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást – derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

16:22

Egy pénteken kiszivárgott felső feljegyzésben az amerikai légierő tábornoka, és a Légi Mobilitási Parancsnokság (AMC) parancsnoka, Mike Minihan utasította az irányítása alatt dolgozó tiszteket, hogy készüljenek az USA és Kína közötti háború kitörésére. A parancsnok szerint a harc kirobbanása 2025-re várható, az amerikai és tajvani választásokat követő évben.

2023. január 28., 12:06

A Tennessee-állambeli Memphisben ismét halálos áldozattal járt egy fiatal, 29 éves fekete fiú egyszerű igazoltatásával induló rendőri eljárás. Azóta videót is publikáltak, amiből kiderül: a férfit brutálisan megverték a rendőrök három nappal azelőtt, hogy sérüléseibe belehalt.