Földrengés szakította félbe Új-Zéland miniszterelnökét

A miniszterelnök nevetve csak annyit fűzött hozzá: „Elnézést, egy kis figyelemelterelés”.

2021. október 22., 09:52

Szerző:

Egy 5,9-es erősségű földrengés rázta meg a parlamentet Wellingtonban pénteken, amikor Jacinda Ardern sajtótájékoztatót tartott az ország új oltási céljairól – írja a The Guardian. Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök olyan nyugalommal reagálta le a földrengést, mintha az egy mindennapos, természetes napirendi pont lenne.

A rengés a sajtótájékoztató egyik riporteri kérdésének felénél kezdődött. Ardern a pódiumot szorongatta, amikor a rengés elkezdődött, majd vigyorogva fordult vissza a riporterhez: „Á, elnézést, egy kis figyelemelterelés – megismételné a kérdést?” – mondta a miniszterelnök.

A Geonet szerint az 5,9-es erősségű rengés 210 km mélyen csapott le az Északi-sziget középső részén. A Geonet, amely a lakosság földrengésekről szóló bejelentéseit figyeli, elmondása szerint 25 000 ember jelentett rengést. Jelentős károkat nem jegyeztek fel.

Új-Zélandon, különösen Wellingtonban rendszeresen előfordulnak kisebb földrengések. A Geonet az elmúlt évben több, mint 1350 4-es erősségűnél erősebb földrengést regisztrált. Új-Zéland lesz az első ország, amely a pénzügyi vállalatokat az éghajlati kockázatokkal szembeni fellépésre kötelezi.

 

(Kiemelt kép: Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnöke beszél az ausztrál-új-zélandi vezetők találkozóján Queenstownban 2021. május 31-én. Fotó: Joe Allison / POOL / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.