Lemondott a norvég védelmi miniszter

Bocsánatot kért.

2022. április 9., 19:03

Szerző:

Lemondott a norvég védelmi miniszter - jelentette be szombaton a kormány. A miniszter azután nyújtotta be a lemondását, hogy kiderült: éveken át tartó viszonya volt egy nála jóval fiatalabb nővel.

„Ez volt a szükséges döntés" - közölte szombati sajtótájékoztatóján  Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök, megerősítve, hogy elfogadta Odd Roger Enoksen lemondását.

„Rossz döntéseket hoztam (.) és maradéktalanul bocsánatot kérek, amiért a cselekedeteim megnehezítették mások életét" - jelentette ki röviddel korábban a 68 éves Enoksen az NTB norvég hírügynökségnek.

Enoksen 2005-ben került kapcsolatba egy akkor tizennyolc éves gimnazistával, akivel Oslóban találkozott, amikor a lány az osztályával a fővárosban járt iskolai kiránduláson - írta a VG norvég napilap. A diákok meglátogatták a norvég parlamentet, és találkoztak Enoksennel is, aki akkor ötvenéves és parlamenti képviselő volt.

Az iskolai kirándulás után a politikus és a gimnazista kapcsolatban maradtak, amely később állítólag igen szoros viszonnyá alakult. Legalább tizenkét alkalommal Enoksen irodájában találkoztak 2006 vége és 2007 között, amikor a férfi energiaügyi miniszter volt - mondta el a napjainkban harmincas éveiben járó nő a norvég lapnak, s azt állította, hogy egyes találkozókon "szexuális aktus" is történt.

Azt is elmondta, hogy csodálta a politikust, "aki a hatalmát és a pozícióját" arra használta fel, hogy "mindent elérjen, amit akar". A volt miniszter a VG-nek megerősítette, hogy a fiatal nő többször is járt az irodájában, de cáfolta, hogy testi kapcsolat lett volna közöttük. Mint fogalmazott: csak azt követően alakult ki közöttük intim viszony, amikor 2007-ben távozott a kormányból. "Már nem voltam hatalmi pozícióban" - nyilatkozta Enoksen.  

Jonas Gahr Store kormányfő újságíróknak elmondta: Enoksen a tavaly októberi miniszteri kinevezése előtt nem tájékoztatta őt a viszonyról, az információ birtokában "más következtetésre" jutott volna.

(Kiemelt kép:  Oslo, 2022. február 24. Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök (k), Odd Roger Enoksen norvég védelmi miniszter (b) és Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter sajtóértekezletet tart. MTI/EPA/NTB/Heiko Junge)

 

 

Tegnap 20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

Tegnap 20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

Tegnap 19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.