Légitámadásokban traumatizált delfinek gyógyítják a traumatizált ukrán katonákat

Harkivban van egy delfinárium, ahol légitámadásokat is túlélt delfinek és belugák várják a háborúból hazatérő ukrán katonákat. 

2022. szeptember 25., 13:43

Szerző:

Az oroszok a február 24-én indított háború első óráiban elfoglalták Harkivot, de a Nemo delfinárium azóta is működik, háborús üzemmódban. 

A Telex helyszíni riportja szerint az utolsó delfinshow még 2022 februárjában volt. Az orosz megszállás és a harcok hatására az épület megmaradt üvegfalait most homokzsákok védik. A repeszek miatt betört üvegfalakat OSB lapokkal pótolták. A delfináriumot magába foglaló park néptelen, de delfinek és a belugák hangjait már messziről hallani lehet. 

Hat delfint már átmenekítettek a romániai Konstanca delfináriumba, de a belugákat és a féléves kicsinyüket nevelő delfinpár elszállítása hol technikai akadályokba, hol a háborús helyzetbe ütközött. Most már nem is annyira sürgős megoldani ezt a kérdést, mert Harkiv az ukránok szeptemberi előre nyomulása miatt most már távolabb került a fronttól. A várost ezelőtt azonban hónapokon át légicsapások fenyegették, különösen az északkeleti kerület szenvedett súlyos károkat.

„Amikor elhúztak a vadászgépek, azt hittem, leszakad a medence felett a tetőponyva. Rohantunk ki etetni, este már csak zseblámpával, jött a vadászgép, dobtuk el a vödröket, aztán, ha csend lett, mentünk vissza a medencéhez”

– idézi a Telex Vlagyiszlav Litnyovszkijt, a fiatal gondozót, aki a legsúlyosabb napokra emlékezik vissza. Vlagyiszlav egy időben haza sem ment, a delfinárium alagsorában húzta meg magát több munkatársával együtt.

A gondozó elmondása szerint a háború kitörése óta csak hat napot volt távol a delfinektől, így pontosan látta, mennyire megviselték őket a bombázások. A delfinek különösen érzékeny állatok; még a vemhes nőstényben fejlődő kisdelfin szívhangját is meghallják. Volt, hogy a bombázások ideje alatt 20-30 percen át feküdtek a medence alján. A frontvonal távolodásával azonban a delfinek és a belugák is megnyugodtak, ismét van étvágyuk. A költségek azonban így is magasak, a látogató pedig kevés, ezért a gondozók ott spórolnak, ahol tudnak. Vlagyiszlavval együtt tizenhárom dolgozó maradt a magántulajdonban lévő komplexum fenntartására. A halellátás szerencsére még a veszélyes időkben is folyamatos volt. A legijesztőbb pillanat az volt, amikor találat érte a város hő- és áramfejlesztő erőművét, és leállt az áramellátás. Szerencsére a helyi közművek dolgozói hét óra alatt helyreállították.

Bár a békebeli idők látogatottsági szintjét nem érhetik el, a delfináriumba sokszor jönnek el a frontról visszatérő katonák, akik traumájára a korábban külföldi látogatóknak kidolgozott terápiás foglalkozások jókétony hatással vannak. 

„Már megsimogatni is megnyugtató egy delfint vagy belugát. A belőlük áradó energia, a velük való úszás öröme, az állatok kedvessége rengeteget jelent. Volt, aki a frontról, volt, aki sérülés után a kórházból jött hozzánk, mindenki egy kicsit más emberként ment innen el” – mondta Vlagyiszlav.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock.com)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.